zpět

Zelená má zelenou

22.5.2023

Americký dolar na nejsilnější úrovni za poslední dva měsíce! Zeleným bankovkám pomáhají jestřábí komentáře i šance na posun dluhového stropu.

Nejdiskutovanějším tématem posledních dnů u nás je zaručeně zavedení úsporného balíčku Fialovy vlády, který má v příštím roce snížit deficit státního rozpočtu o téměř 100 miliard korun. „Česko se dostane do formy“ zvýšením daní a rozsáhlou důchodovou reformou. Změny se mají dotknout všech – zaměstnanců, firem, živnostníků i důchodců. Za velkou louží se taky řeší veřejné finance, respektive jejich nedostatek a hrozící náraz do dluhového stropu. Ve zběsilém rytmu kolem sebe krouží demokrati a republikáni a hledají společnou notu….jako už mnohokrát za těch několik posledních desítek let. Lídři amerických politických stran, prezident Joe Biden a předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy, svět střídavě ujišťují, že platební neschopnost americké vlády, vládních agentur ani institucí nehrozí, a že dohoda je už nadohled. Deadline je na konci měsíce.

Dolaru se daří, v pátek posílil na nejsilnější úroveň za poslední dva měsíce. Síle zelených bankovek napomáhá optimismus z možného navýšení dluhového stropu i další vlna jestřábích komentářů. Svou troškou do mlýna přispěl při páteční tiskové konferenci i předseda amerického Fedu Jerome Powell. Podle něj inflace je na dobré cestě k dvouprocentnímu inflačnímu cíli a má za to, že americký bankovní systém je dostatečně silný a odolný. Pro další počínání je klíčové sledovat trh práce. Růst nezaměstnanosti a pokles mezd jsou faktory indikující mírnou recesi – riziko, které je Fed ochoten nést v rámci boje s inflací. Eurodolar se obchodoval za 1,076 až 1,082 EURUSD.

Koruna v pátek oslabovala proti euru i proti americkému dolaru. Euro bylo možné koupit na devizových trzích za 23,69 až 23,79 EURCZK, americký dolar pak za 21,94 až 22,07 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE