zpět

Zdražení otopu: Jak se vypořádat s konsolidačním balíčkem?

14.9.2023

Pokud jste majitelem nebo nájemníkem bytu či domu, pravděpodobně jste si všimli, že se vaše účty za otopu zvýšily. To je důsledek tzv. konsolidačního balíčku, který vláda schválila v rámci boje proti změně klimatu. Co to znamená pro vás a jak se s tím vyrovnat?

Co je to konsolidační balíček a proč zdražuje otop?

Konsolidační balíček má snížit emise skleníkových plynů z energetiky a průmyslu. Jedním z nich je zavedení uhlíkové daně, která zdražuje spalování fosilních paliv, jako je uhlí, plyn nebo nafta. Tato daň se promítá do ceny elektřiny a tepla, které jsou vyráběny z těchto zdrojů.

Jaké jsou důsledky pro vaši peněženku?

Pokud máte vytápění na plyn nebo elektřinu, musíte počítat s tím, že vaše náklady na otop porostou. Podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu by se mohly zvýšit o 10 až 20 procent v příštím roce. To znamená, že pokud nyní platíte za otopu 10 000 korun ročně, můžete si připravit další 1 000 až 2 000 korun navíc.

Jak si můžete snížit účty za otopu?

Existuje několik možností, jak se vyhnout nebo zmírnit dopad konsolidačního balíčku na vaši peněženku. Zde jsou některé z nich:

Zateplení vašeho bytu nebo domu: Tím snížíte tepelné ztráty a potřebu topit. Zateplení může být dotováno z programu Nová zelená úsporám, který nabízí dotace až 90 procent nákladů na izolaci střechy, fasády nebo podlahy.

Přechod na obnovitelné zdroje energie: Pokud máte možnost instalovat solární panely, tepelné čerpadlo nebo biomasu, můžete si zajistit levnější a ekologičtější otopu. Tyto technologie jsou také podporovány státem prostřednictvím dotací nebo daňových úlev.

Výměna starých spotřebičů za úspornější: Staré plynové kotle, elektrické ohřívače nebo sporáky mohou být velkými žrouty energie. Investice do nových zařízení s vyšší energetickou třídou vám může ušetřit peníze na účtech za otopu.

Snížení teploty v místnostech: Každý stupeň navíc znamená asi 6 procent vyšší náklady na otopu. Doporučená teplota pro obytné prostory je 20 °C, pro ložnice 18 °C a pro koupelny 22 °C. Pokud budete topit o dva stupně méně, můžete ušetřit až 12 procent nákladů na otopu.

Využijte sociální dávky nebo kompenzace: Pokud patříte mezi sociálně slabší občany, můžete žádat o příspěvek na bydlení, který pokrývá část nákladů na otopu. Zaměstnanci nebo důchodci mohou získat jednorázovou kompenzaci 600 korun na zvýšení cen energií.

Zvolte strategii podle vašich možností:

Při řešení zdražení otopu je klíčové brát v úvahu své finanční možnosti a dlouhodobé plány. Mějte na paměti, že investice do energetické úspory se může stát výhodnou volbou nejen z hlediska nižších účtů za otopu, ale i z pohledu dlouhodobé udržitelnosti a ekonomické stability. Pokud je to možné, konzultujte své rozhodnutí s odborníky, kteří vám mohou pomoci vybrat nejlepší strategii pro váš konkrétní případ.