zpět

Vyměňte diáře a kalendáře, je tu nový rok!

2.1.2024

Vítejte v novém roce! Konec roku přinesl jen makrodata okrajového významu. Inflace ve Španělsku ustupuje. V Chicagu zpomalila výroba.

Mám velkou radost, že zrovna na mě připadla ta příležitost uvítat vás, naše čtenáře, v tomto novém roce. Za celý tým ranního zpravodajství vám tímto ze srdce přeji pevné zdraví, bystrou mysl, úspěch v osobním i profesním životě, odvahu zdolávat překážky a jít si za svým, pořádný kus štěstí a vždy ať máte ten „správný kurz“.

Makroekonomický kalendář nám na závěr roku mnoho vjemů neposkytl. Ze Španělska dorazila prosincová inflace, u které meziročně došlo ke kosmetickému poklesu ze 3,2 na 3,1 procenta. Jedná se o nejnižší naměřenou hodnotu od srpna tohoto roku. K tomuto výsledku napomohlo zejména zlevnění pohonných hmot a zpomalení růstu cen potravin, nealkoholických nápojů a energií. Česká koruna většinu pátečního dne slábla proti euru i americkému dolaru, euro se obchodovalo za 24,67 až 24,79 EURCZK. Závěr roku se příliš nevydařil chicagskému Indexu PMI, který měří výkonost místního průmyslu. Tento index během prosince překvapivě propadl z listopadových 55,8 na 46,9 bodu a dostal se tím nečekaně do fáze kontrakce. Eurodolar se lehce „zazelenal“ a kurz se během dne pohnul z 1,108 na 1,103 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE