zpět

Vítězové a poražení

30.1.2023

Historicky třetí přímá volba prezidenta ČR je za námi. Vysloužilý generál Petr Pavel jde na Hrad. Centrální banky v centru pozornosti.

Když jsem byla malá, často jsem slýchávala „nemusíš vyhrát, zúčastnit se stačí“. No nevím, nevím, jak se po zveřejnění výsledků druhého kola prezidentských voleb musel asi cítit bývalý premiér Andrej Babiš? U mě vždycky zůstala na patře pachuť prohry a touha se na čas izolovat. Každý to máme jinak. V historicky třetí přímé volbě prezidenta lidé sobě vyvolili bývalého generála ve výslužbě Petra Pavla. Volební účast dosáhla 70,25 %, když platný hlas odevzdalo 5 759 197 voličů. Prvý 58,32 % versus druhý 41,67 %. Teprve čas ukáže, zda jsme v roli vítězů nebo poražených.

Hlavní tuzemskou událost letošního roku máme zdárně za sebou. Páteční den nám mnoho impulzů na devizových trzích nepřinesl. Zraky všech ekonomů se upínají k tomuto týdnu, kdy bude zasedat nejdříve americký Fed a další den pak bude mít sedánek i Evropská centrální banka. Trhy se připravují na rozdílná tempa zvyšování sazeb a tím snižování úrokového náskoku tuzemské měny. Zajímavější data dorazila pouze z USA. Osobní příjmy Američanů během prosince vzrostly o 0,2 procenta meziměsíčně, zatímco jejich osobní výdaje za stejné období klesly o 0,2 procenta. Trhy nadále poukazují na jasné snižování inflačních tlaků v americké ekonomice. Základní inflační indikátor PCE během prosince 2022 klesl ze 4,7 na 4,4 procenta a dostal se na nejnižší úroveň od října 2021.

Česká koruna se nadále drží velmi silná. Ať už za to může teplejší zima v Evropě, levnější americký dolar nebo nižší ceny energií. Euro se v pátek obchodovalo za 23,77 až 23,82 EURCZK. Nejsledovanější měnový pár eurodolar se pohyboval v pásmu 1,09 až 1,083 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE