zpět

Vítá vás pádivá inflace

14.3.2022

Probíhající mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Komodity ve svěrací kazajce sankcí. Německo si odmítá zničit ekonomiku úplným odříznutím Ruska.

Mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem probíhají už několik dní a ačkoliv obě strany prohlašují, že dosahují pokroku, zatím jsme se nedočkali žádného hmatatelného výsledku. Válka na Ukrajině trvá už více než dva týdny. Za tu dobu se stihlo po Evropě rozptýlit více než 1,5 milionu obyvatel a zatím to vypadá, že ještě nejsme zcela u konce. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina se už vzdala svých ambicí vstoupit do NATO a je ochotná jednat o samostatnosti Krymu a dvou separatistických republik.

Světová ekonomika poničená covidovou krizí tak dostává další ránu. Napříč celým světem dochází k masívnímu zdražování. Zasaženy jsou téměř všechny sektory. Všichni řidiči zaznamenali nárůst cen pohonných hmot. Ropou a zemním plynem to však zdaleka nekončí. Rusko a Ukrajina společně zajišťují dodávky jedné čtvrtiny celosvětové spotřeby pšenice. Ruské dodávky jsou ochromeny sankcemi Západu a Ukrajina zase nemůže vyvážet v důsledku uzavření některých přístavů. Cena pšenice se v posledních dnech vyšplhala ze 4 603 korun na 11 508 korun za tunu. Na desetiletých maximech se ocitla i kukuřice a sójový olej. V následujících měsících nás tak čeká další zdražování potravin. Zvýšená inflace se rychlým růstem cen potravin a energií mění na pádivou.

Podle názoru některých ekonomů další zvyšování úrokových sazeb nemá smysl a intervence proti propadu koruny se zdají být jedinou rozumnou možností, jak zlevnit energie a další dovážené zboží. V pátek se koruna vůči euru obchodovala za 25,28 až 25,08, proti americkému dolaru se pak pohybovala v pásmu 22,76 až 23,05.

Očekávané události:

Z domova budou zveřejněny maloobchodní tržby za leden.

Pro dnešní den zůstává makrokalendář v eurozóně prázdný.

Z druhé strany Atlantiku nás dnes nečekají žádná zásadní data.