zpět

Velikonoce po americku

11.4.2023

Státní svátky mnoho makrodat nepřinesly. Kurzotvorná data dorazila pouze z USA. Zažívá Amerika po letech boomu ochlazení tamního trhu práce?

Zdravím všechny příznivce našeho ranního zpravodajství! Doufám, že jste si během svátečních dnů stihli odpočinout od pracovního shonu a prožili krásné Velikonoce. Velká část akciových trhů v Evropě měla v pátek zavřeno. Slavil se Velký pátek a většina evropských zemí si dopřála den volna navíc. Pracovní přestávku si naordinoval i americký Wall Street.

Jedinou zvýrazněnou událostí v makroekonomickém kalendáři bylo zveřejnění dat z amerického trhu práce za měsíc březen. Po sérii ne příliš vydařených makrodat o pracujících/nepracujících Američanech v předchozích dnech zřejmě nikdo v zázrak nevěřil. Počet nových pracovních míst zveřejňovaných statistikou JOLTS během února klesl o 632 tisíc a zastavil se na hodnotě 9,9 milionů. Jde o nejhorší výsledek od května 2021. Pozadu nezůstala ani statistika Challenger Job Cuts. Ta poukázala na březnové propuštění skoro 90 tisíc zaměstnanců, to je o 320 % více než před rokem. Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti sice klesl na 228 tisíc, trhy ale očekávaly pokles na 200 tisíc. Soukromé podniky v březnu vytvořily 145 tisíc nových pracovních míst, očekávání byla někde okolo 200 tisíc. Poklesly i subindexy zaměstnanosti ISM jak v oblasti výroby z 49,1 na 46,9 bodu, tak i ve službách z 54 na 51,3 bodu. Ať se díváme zleva nebo zprava, čísla nelžou – ubývá počtu nových pracovních míst, zvyšuje se počet nezaměstnaných a firmy přešlapují na místě v obavách, co bude dál. Trh práce prožívá po letech boomu ochlazení!

Pojďme mrknout na páteční čísla – míra nezaměstnanosti sice během března mírně poklesla z 3,6 na 3,5 procenta, americké ekonomice se podařilo vytvořit 236 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (očekávání trhu byla jen o tři tisíce vyšší), průměrný hodinový výdělek se meziročně zvýšil o 4,2 procenta (nutno upozornit na pokles z 4,6 % naměřených během února). Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,092 až 1,088 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE