zpět

Ve víru dění

20.5.2022

Horší data z amerického trhu práce. Inflace stále zlobí. Na obzoru další zvyšování sazeb na obou stranách Atlantiku.

Vysoká inflace napříč světem tlačí do ústraní ostatní zprávy. Majitelé kryptoměn si těžko zvykají, že se Bitcoin drží pod hladinou 30 tis. USD a nechce se mu moc nahoru. Hospodářské výsledky firem v USA také přílišný optimismus nevyvolávají. Ostatně pokles akcií i krypta je velmi logický ve světle zvyšování úrokových sazeb a stahování „vytištěných“ bilionů zpět do rozvah centrálních bank. Právě tyto levné peníze vyhnaly v posledních letech akcie i kryptoměny do nepřiměřených výšin.

V USA za poslední týden vzrostl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti na 218 tisíc oproti 203 tisícům v předcházejícím týdnu. Odhady počítaly s poklesem na 200 tisíc. Pokračující žádosti klesly na 1,317 mil. oproti 1,343 mil.. Tyto statistiky jsou však o týden opožděné, což vysvětluje zdánlivou disproporci oproti novým žádostem. Po horších datech z amerického trhu práce začal americký dolar ztrácet a z dopoledních výšin 23,58 se propadnul až na 23,30 USDCZK.

Prezident St. Louis pobočky Fedu James Bullard se pro Yahoo Finance rozhovořil na téma růstu cenové hladiny. Naznačil, že situace v americké ekonomice si vyžádá zvýšení o 0,5 procentního bodu a do konce roku by sazby mohly dosáhnout k 3,5 %. Důvodem je podle něj širší a hlubší příčina inflace v americké ekonomice, která přesahuje 8 % a její podstatná část není dočasné povahy. Zároveň ve svém rozhovoru odpovídal ohledně možnosti zvýšení o 0,75 procentního bodu v tom smyslu, že Fed nechce odkrývat přesnou cestu zvyšování sazeb a inflace se může nečekaně měnit. Evidentně tedy počítá s psychologickým efektem, který na trh jeho vyjádření bude mít.

Na světlo světa se dostal zápis z posledního zasedání ECB, reakce trhu vůči euru zůstala vlažná. Vyjádření znepokojení nad vysokou inflací ruku v ruce s tlakem na růst mezd by si zřejmě vyžádalo razantnější reakci, než jen kosmetické utažení měnové politiky nepatrným zvýšením sazeb v červenci, jak rada naznačuje. Opět se potvrzuje, že jižní část eurozóny by se odvážnějším zvýšením sazeb ocitla v těžkostech, které by jejich předlužené státní kasičky nemusely „rozdýchat“ a rozpad eurozóny si ECB zjevně nepřeje. Odtrhává se tak od klasického půlročního zpoždění, kdy kopíruje akce Fedu, který si na rozdíl od eurozóny razantnější utahování měnové politiky může dovolit. Zisky, které se koruně podařilo vůči euru ve středu utržit ve čtvrtek zase smazala, když se z 24,62 dostala až na 24,72 EURCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova a ze střední Evropy zůstává pro dnešní den prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Německo zveřejní index PPI za duben.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku nás nic zásadního nečeká.