zpět

V pátek bylo třináctého

16.10.2023

Komplikace na Blízkém východě tlačí na růst ceny ropy. Slabší data z michiganské univerzity. Dolar nadále v roli jedničky.

Pro někoho smolný a pro jiného šťastný den, někdo zůstává v bezpečí domova a jiný si cestou do práce zajde ještě vsadit. A vypadá to, že Češi jsou nakloněni výhrám a loterii! V pátek třináctého mají tuzemští sázkaři hotové žně a k drobnému hazardu se osmělí i ti, co své štěstí běžně nepokouší. Posledně si vsadilo Sportku dokonce dvojnásobné množství sázejících. O něco méně šťastně vypadá situace na Blízkém východě, kde pokračuje eskalující konflikt mezi palestinským Hamásem a Izraelem. Celý arabský svět s napětím sleduje situaci a největší obavy Západu vzbuzuje možné zapojení se Iránu do této poněkud třaskavé situace. Při podrobnějším prozkoumání celkové produkce ropy zjistíme, že země Blízkého východu se podílejí celou třetinou na světové produkci černého zlata. Obavy z budoucího vývoje ženou ceny ropy nahoru a dávají vzpomenout na světovou ropnou krizi v roce 1973.

Závěr týdne patřil průzkumu spotřebitelské nálady měřeného michiganskou univerzitou a inflačním očekáváním. Naměřené výsledky dopadly hůře než původní odhady. Nálada spotřebitelů zůstává stále optimistická, i když během října došlo k jejímu mírnému zhoršení z 68 na 63 bodů. Pohoršila si i inflační očekávání, krátkodobá očekávaná inflace se posunula z 3,2 na 3,8 procenta a ta dlouhodobá z 2,8 na 3 procenta. Americký dolar se nadále tváří jako světová jednička a v dobách nejistot a turbulencí zůstává bezpečným přístavem. Proti české koruně se v pátek obchodoval až za 23,54 USDCZK. Na eurodolar dopoledne zapůsobila slabá data z evropského průmyslu, který během srpna meziročně poklesl o 5,1 procenta. Na devizových trzích ho bylo možné zakoupit za 1,055 až 1,049 EURUSD.

Více k očekávaný událostem ZDE