zpět

Třináctý plat nebo odměnu dostane téměř každý čtvrtý zaměstnanec

18.12.2023

Zájem o odměňování zaměstnanců je i v roce 2023 vysoký, i přes složitou situaci na trhu práce.

Více než třetina firem, tedy přibližně 40 %, plánuje vyplácet 13. platy, vánoční bonusy nebo odměny svým zaměstnancům na konci tohoto roku. To je zjištění z průzkumu provedeného Hospodářskou komorou, které naznačuje, že se tato odměna dostane do rukou čtyřem z deseti zaměstnanců v soukromém sektoru.

Navzdory složité situaci, zejména kvůli energetické krizi, je zájem firem o odměňování svých pracovníků tento rok vyšší nebo na podobné úrovni jako v minulém roce. Důvodem jsou nejen 13. platy, ale i dodatečné příspěvky či jednorázové odměny, které mnohé společnosti vyplácejí na zmírnění nákladů spojených se zdražováním.

Zaměstnavatelé si uvědomují důležitost udržení kvalifikovaných pracovníků, kteří jsou na trhu práce velmi žádaní, a snaží se je motivovat finančními benefity. Tyto odměny se často pohybují v rozmezí mezi 22 a 46 tisíci korunami. Avšak samotná výše odměn záleží na konkrétní firmě a odvětví, ve kterém působí.

Některé společnosti vyplácejí odměny již v prosinci, zatímco jiné zamýšlí vyplatit je až v následujícím roce, konkrétně v lednu či v prvním čtvrtletí roku 2024.

Zájem o odměňování je nejvíce patrný u středních a větších firem, přičemž 68 % velkých a 43 % středních firem pravidelně tuto výhodu zaměstnancům poskytuje.
Dle očekávání Hospodářské komory by měla průměrná nominální mzda vzrůst o zhruba 3 tisíce korun na 43 600 Kč po udělení sezónních odměn a 13. platů. To bude mít vliv na mírné zpomalení inflace v důsledku umírněné dynamiky mezd.
Pokračující trend růstu mezd se předpokládá i v roce 2024, s průměrným nárůstem mzdy o dalších 7 %. To by mohlo posunout celorepublikový průměr mzdy na 46 700 Kč, což představuje nárůst o 3 100 Kč oproti předchozímu roku.

Tento růst mezd je v souladu s očekávaným poklesem inflace na 3,3 % v roce 2024, což by mohlo podpořit domácí spotřebu.

Nicméně Česká republika čelí výzvě „pasti středních příjmů“, což znamená, že zvýšení mezd a celkový ekonomický růst budou náročné bez transformace ekonomiky směrem k větší přidané hodnotě. V mezinárodním srovnání je právě přidaná hodnota vytvářená českou ekonomikou jednou z nejnižších v Evropské unii.

Kromě 13. platů a odměn vyplácejí některé firmy i další benefity, jako jsou například prémie za dosahování cílů, příspěvky na stravování nebo rekreaci. Tyto benefity mohou být pro zaměstnance stejně důležité jako mzda samotná.

Například průzkum společnosti Deloitte z roku 2022 zjistil, že 70 % zaměstnanců považuje benefity za důležitější než mzdu.

Třináctý plat nebo odměna může být pro zaměstnance velkou finanční pomocí, zejména v době zdražování.

Podle průzkumu Hospodářské komory plánuje 52 % zaměstnanců, kteří dostanou odměnu, použít ji na zaplacení běžných výdajů, jako je například nájemné, energie nebo jídlo.

40 % zaměstnanců plánuje odměnu použít na investice, jako je například spoření, nákup bytu nebo auta.

Zájem o odměňování zaměstnanců je důležitým signálem o tom, že české firmy si uvědomují důležitost motivace a odměňování svých pracovníků.
To je pozitivní zpráva pro českou ekonomiku, která se tak může těšit na kvalifikované a motivované zaměstnance.