zpět

There is no free party

24.4.2023

Český státní dluh dramaticky vzrůstá. Smíšené předstihové ukazatele PMI z Evropy. Americe se daří ve výrobě i službách.

Tušíte už, kam tím nadpisem mířím? V případě účasti na divokém večírku oním nepříjemným následkem bývá kocovina, u rozhazovačné české vlády je to pak rekordní státní dluh. Ten se během prvního čtvrtletí tohoto roku rozrostl na úctyhodných 2,997 bilionu korun. Pro ty, co nejsou po víkendu ve formě, bilion má dvanáct nul! Česko se tak stalo rekordmanem v zadlužování v rámci celé Evropské unie. Míra dluhu vztažená k hrubému domácímu produktu překročila něco málo přes 40 procent a každý Čech tak dluží 284 534 korun do státní kasy. Na velké finále to zatím nevypadá, podle původních odhadů Ministerstva financí státní dluh letos dosáhne ke konci roku hodnot okolo 3,2 bilionu korun.

Investoři v pátek sledovali a vyhodnocovali předstihová makra v podobě indexů PMI. Výsledky za celou eurozónu vyzněly spíše smíšeně – výroba už nějaký ten pátek pokulhává, služby jsou nadále na vzestupu. Index nákupních manažerů v průmyslu podle předběžných odhadů v dubnu klesl na 45,5 bodu, přičemž trh očekával růst na 48 bodů. Index PMI ve službách naopak vzrostl na 56,6 bodu, trhy počítaly s poklesem na 54,5 bodu. V podobném duchu se nesly i předběžné výsledky z Francie a Německa: výroba zde slábne, službám se daří. Pokud by došlo ke zlepšení výsledků evropského průmyslu, bylo by jistě nasnadě další posílení pozice evropské měny vůči americkému dolaru a směřování kurzu eurodolaru nad psychologickou hranici 1,1 EURUSD. Euro se v pátek obchodovalo za 23,46 až 23,57 EURCZK.

Americká PMIčka překonala svými výsledky očekávání analytiků. Zadařilo se výrobě i službám, oba indexy skončily nad 50 bodovou hranicí. Je vidět, že americká ekonomika je stále ve formě a nevylučuje to další utahování měnové politiky. Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,093 až 1,099 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE