zpět

Ta o tygru a zajícovi

23.1.2023

Oslavy čínského Nového roku startují. Skončilo Světové ekonomické fórum v Davosu. "Spolupráce v roztříštěném světě" Eurodolar míří k 1,09.

Bylo. Nebylo. Za sedmero horami a devatero řekami se na jihovýchodě Asie rozkládá země rudého draka. A právě o víkendu zde započal Nový čínský rok ve znamení vodního zajíce. Mírumilovný králík střídá dravého tygra a my si snad po roce války, bojů a obav konečně odpočineme. Následujících dvanáct měsíců bude protkaných příležitostmi k míru, prosperitě a rozjímání. Podle tradiční čínské astrologie se blýská na lepší časy. U nás je zajíc spojován spíše s bázlivou povahou a ne nadarmo se používá sousloví „vzít do zaječích“ ale o tom až někdy příště.

V pátek skončilo pětidenní Světové ekonomické fórum WEF ve švýcarském Davosu, které zaznamenalo rekordní účast vice než 2700 hostů. Řešily se nejpalčivější problémy dnešní doby jako ozbrojený konflikt na Ukrajině, ekonomické tlaky napříč celým světem a samozřejmě změna klimatu. Celé setkání neslo název „Spolupráce v roztříštěném světě“! Lídři Světového ekonomického fóra se shodli na tom, že návrat ke stabilní cenové hladině bude ještě nějakou dobu trvat. Sázejí na to, že znovuotevření Číny by mohlo obnovit narušené dodavatelsko-odběratelské řetězce a tím snížit inflační tlaky i riziko recese.

Koruna v pátek opět překvapila….sundala dolů dalších pár halířů a dostala se na nejsilnější úroveň od roku 2008. Tachometr ukázal 23,89 EURCZK. Myslím, že i členům bankovní rady z toho musí padat brada. Daří se jí posilovat i proti americkému dolaru, v pátek končila na hladině 22 USDCZK. Na nejsledovanějším měnovém páru se nadále daří euru, bere si zpět to, co v předchozích měsících ztratilo. Hranice 1,09 EURCZK je už na dohled.

Více k očekávaným událostem ZDE