zpět

Šťastná sedmička

2.1.2023

Závěr roku se koruně povedl. Euro za 24,10. Rok 2023 v číslech: 5 prodloužených víkendů a 250 pracovních dní.

Mám tu čest poslat k Vám první ranní zpravodajství v tomto roce. Dovolte mi být trochu sentimentální a přibalit do něj pár svých skromných přání: ať inflace má klesající tendenci a koncem roku dosáhne jednociferného čísla, nechť recese přinese české ekonomice jen mírné ochlazení a podniky nejsou nuceny propouštět, ozbrojený konflikt na Ukrajině skončí a trh s energiemi se uklidní – a hlavně zůstaňme všichni zdraví!

Podle numerologie je rok 2023 rokem sedmičky. Čekají nás závažná rozhodnutí, nové zkušenosti, spousta změn, ale také odpovědnost, naděje a víra. Lehké to asi nebude, ale mějte na paměti, že sedmička bývá v naší kultuře často vnímána jako šťastné číslo.

Makroekonomický kalendář nám mnoho podnětů v minulém týdnu nenabídl. Koruna i v posledních dnech uplynulého roku posilovala jako zběsilá. Proti euru otestovala hranici 24,10 EURCZK. Nad trhy se nadále vznáší obavy z další vlny pandemie Covid-19 šířící se z Číny. USA, Indie, Itálie, Japonsko, Tchajwan a Španělsko začaly s uvalením restriktivních opatření na cestující z Číny. Americká banka Goldman Sachs už začala s varováním, že uvolnění protipandemických opatření může vést krátkodobě k nedostatku pracovní síly a dalšímu narušení dodavatelských řetězců. Na druhou stranu lze očekávat, že tento krok bude mít pozitivní dopad na hospodářský růst Číny v tomto roce. Eurodolar se v pátek vyšplhal až na hodnotu 1,071 EURUSD. Euro se tak proti americkému dolaru dostalo na nejsilnější úroveň od loňského června.

Více k očekávaným událostem ZDE