zpět

Sólo pro Evropu

31.10.2022

ECB nesměle zvyšuje sazby. Inflace v Německu nadále zrychluje a recese se tam zatím odkládá. Green Deal naruby.

V pátek se v Česku odpočívalo, ale finanční trhy ve světě rozhodně nezahálely! Ve vzduchu se stále ještě vznášel dozvuk čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky, kde jestřábí většina v Radě guvernérů jako jeden muž odhlasovala zvýšení základní úrokové sazby o 75 bazických bodů na rovná dvě procenta. Sazba se tak nachází na nejvyšší úrovni od roku 2009 a zatím to ještě nevypadá na velké finále. ECB během července vyměnila sliby za skutky a pustila se do série zvyšování úrokových sazeb, nejdříve jen tak zlehka o 50 bodů. Na posledních dvou zasedáních pak přitvrdila a zvedla sazby vždy o 75 bb. Co si budeme namlouvat, inflace drtí celý svět a Evropa není žádnou výjimkou. Růst cenové hladiny v eurozóně během září zrychlil na 9,9 procenta a podle předběžných odhadů říjnová inflace bude dvouciferná. Prezidentka Christine Lagarde ve svém následném prohlášení uvedla, že prioritou nadále zůstává cenová stabilita a zdůraznila, že rozsah příštího růstu sazeb bude záviset na příchozích datech. Rada bude při každém z dalších jednání flexibilně reagovat na vývoj situace. ECB při svém posledním setkání zpřísnila i podmínky programu zvýhodněných dlouhodobých úvěrů pro komerční banky TLTRO III. Ten by je mohl motivovat k předčasnému splácení úvěrů, což by z finančního systému odčerpalo nadbytečnou likviditu.

Německá ekonomika je jedna z největších na světě a jestli mají Němci z něčeho opravdu panický strach, tak je to inflace. Vyprávění prarodičů o hrůzách hyperinflace jsou pro tento národ stejně živá, jako syndrom viny z válečných zločinů. Němečtí pamětníci si ještě pamatují bochník chleba či litr mléka za miliardu marek. Peníze se pálily v kamnech, protože jako topivo měly mnohem větší cenu než coby oběživo. V pátek zveřejnil spolkový statistický úřad předběžné údaje o růstu spotřebitelských cen za říjen. Německá inflace se vyšplhala na 10,4 procenta – pro nás v aktuální situaci vysněná cenová stabilita, pro Němce děsivý přízrak minulosti. Tahounem jsou samozřejmě ceny energií, které v říjnu meziročně stouply o 43 %. Výrazně podražily také potraviny, jejich ceny se zvýšily o 20,3 %. V pátek uveřejněný růst německé ekonomiky ve třetím kvartále o 0,3 procenta pak působí jako hodně chabá náplast na celou situaci.

Evropská unie navíc v pátek v podstatě zařízla spalovací motory pro nová auta od roku 2035. Fanoušci elektromobilů se radují. To jim ale při dnešních cenách elektřiny asi nevydrží dlouho, když si nebudou moci dovolit vůz nabít. O to absurdněji celá situace působí ve světle nových zpráv, kdy Německo likviduje větrné turbíny, aby mohlo znovu otevřít důl na hnědé uhlí. Elektromobily se pak zřejmě budou nabíjet z hnědouhelných elektráren…