zpět

Sliby chyby?

19.9.2022

Volby do senátu se blíží. Další milníky na britské libře. Libra pod tlakem. 30 let staré drama. Paralela s 16. zářím 1992.

Máme před sebou posledních pár dnů do voleb. Politické strany se tradičně předhánějí, billboardy hlásají nemyslitelné a už dopředu slibují nesplnitelné. Dle tradičního hesla: „Nikdo Vám nemůže dát tolik, kolik my Vám můžeme slíbit“. V pátek 23. září se otevřou volební místnosti do senátních voleb, které budou spojeny s volbami do zastupitelstev obcí. Vybírejte moudře a jděte volit!

Britská libra v pátek neměla svůj den. Měna spojeného království je dlouhodobě pod tlakem. Ceny zde v poslední době vzrostly nejvíce za 40 let. Stejně jako zbytek Evropy zažívají problémy s energiemi a spotřebitelé omezují nákupy v obavách o svou budoucnost. Maloobchodní tržby v srpnu meziměsíčně propadly o 1,6 procenta. Schodek běžného účtu platební bilance Velké Británie se během prvního čtvrtletí naakumuloval na 8,3 procenta. Do toho nová premiérka Liz Truss, vždy připravená na jadernou výměnu s Ruskem, také na klidu moc nepřidá. V pátek se libře „podařila“ série několika negativních rekordů. Proti české koruně oslabila pod hranici 28 korun, nejníže se dostala na 27,94 GBPCZK. Proti americkému dolaru ztratila libra v minulém týdnu 2,2 procenta a v pátek se dostala na nejslabší úroveň od roku 1985 na 1,135 GBPUSD. Tato šňůra nezdarů nám připomenula přesně 30 let starou událost, kdy britská libra padla pod tlakem spekulantů vedených Georgem Sorosem a vystoupila z Evropského mechanismu směnných kurzů. Britská centrální banka tehdy utratila miliardy liber ze svých devizových rezerv a Soros si pěkně napakoval kapsu. Tato dramatická událost se stala 16. září 1992.

Euro se v pátek obchodovalo za 24,47 až 24,54 EURCZK. Nejsledovanější měnový pár eurodolar vyskočil nad paritu po zveřejnění Indexu spotřebitelské důvěry michiganské univerzity, který v září vzrostl na 59,9 bodu ze srpnových 58,2 bodů. Trhy počítaly růstem na 60 bodů. Eurodolar se pohyboval v pásmu 0,994 až 1,003 EURUSD. Po prolomení parity má euro stále obtížnou pozici.

Více k očekávaným událostem ZDE