zpět

Run Forrest, run!

13.3.2023

Bankovní sektor se otřásá. Začíná run na banky? Únorová tuzemská inflace. Smíšená data z amerického trhu práce.

Bankovní sektor v pátek utržil pořádnou ťafku. Rychle se zhoršující finanční problémy startupové a na technologie zaměřené Silicon Valley Bank způsobily uzavření její mateřské společnosti SVB Financial Group. Ta se dostala do potíží tím, že ve svém portfoliu držela americké vládní dluhopisy a cenné papíry navázané na hypotéky. Relativní bezpečí zde bylo kompenzováno minimálními výnosy, které se v době vysoké inflace a neustále se zvyšujících sazeb ukázaly jako nerentabilní. Neúspěchy některých technologických firem a stahování vkladů si hold vybraly svou daň. Krach SVB je největším bankrotem americké banky od roku 2008, kdy tehdy jiným bankovním krachem odstartovala finanční krize.

O tom, že dvouciferná inflace není žádná legrace, jsme se v posledních několika letech přesvědčili všichni. To neustálé všudypřítomné zdražování v kombinaci se snižováním našeho reálného bohatství, ničivá tsunami pro naše úspory i peněženky. Průměrná míra inflace v loňském roce činila 15,1 %. A vypadá to, že i v tom letošním máme slušně našlápnuto. Český statistický úřad v pátek zveřejnil nejnovější data o růstu spotřebitelských cen za únor. Ty sice meziročně vzrostly o 16,7 procenta, ovšem je zde patrné snížení dynamiky jejich růstů z lednových 17,5 %. Výsledná čísla byla o 0,2 % horší než očekávání trhu a dříve zveřejněná prognóza ČNB. Největšími tahouny zůstávají ceny energií, zdražují i další náklady na bydlení jako vodné a stočné, stoupá cena kultury a rekreace, o potravinách ani nemluvě. Silná česká koruna pomáhá zlevňovat dovoz a brání tak dalšímu astronomickému růstu cen. V pátek se cena eura na devizovém trhu pohybovala za 23,57 až 23,72 EURCZK.

Z amerického trhu práce dorazila lehce smíšená data, na které trhy reagovaly po svém. Míra nezaměstnanosti zde během února mírně vzrostla ze 3,4 na 3,6 procenta a americká ekonomika nečekaně vytvořila 311 tisíc nových pracovních míst. Téměř o sto tisíc překonala očekávání trhu, které počítaly s 225 000 míst. Nejvíce se zadařilo pohostinství a sektoru volného času. Na hlavním měnovém páru eurodolaru skončilo obchodování ve prospěch modrých bankovek, kurz se pohyboval v rozmezí 1,057 až 1,07 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE