zpět

Rozvoj Tesla Optimus: Cesta k humanoidním robotům

9.11.2023

Projekt Tesla Bot, známý také jako Optimus, představuje vzrušující inovaci v oblasti humanoidních robotů. Elon Musk, zakladatel a CEO společnosti Tesla, plánuje, že tento revoluční robot bude dostupný za cenu, která bude podstatně nižší než průměrný automobil, pravděpodobně méně než 20 000 dolarů. Jak projekt Optimus pokračuje, kdo na něm pracuje a jaká je konkurence v oblasti humanoidních robotů?

Kdo pracuje na projektu Optimus?

Tesla hledá nadšené experty na humanoidní roboty a na jejím webu naleznete více než 50 pracovních pozic s názvem "Tesla Bot," což je kódové označení pro tento projekt. Tyto pozice zahrnují inženýry pro řízení humanoidního robota, odborníky na návrh a integraci systémů a další specialisty na Tesla Bot. Všechny tyto pozice jsou v Palo Altu, Kalifornie, což ukazuje na značný zájem společnosti o tento projekt.

Vývoj projektu pod vedením Elona Muska

V květnu informoval Elon Musk, že tým pracující na projektu Optimus dosahuje významného pokroku. Tým Tesla zveřejnil video na YouTube, které ukazuje, že robot je nyní schopen kalibrovat své končetiny samostatně. Video také ukázalo robota, jak třídí stavební bloky podle barev s využitím svých rukou a vizuálního systému s neuronální sítí od Tesly. Dokáže dokonce provádět i protažení v rámci jógy.

Konkurence v oblasti humanoidních robotů

Nicméně, Tesla není jedinou společností, která se zabývá humanoidními roboty. Společnost Apptronik, sídlící v Texasu, nedávno představila robota Apollo, který je vysoký více než metr a schopný nést až 25 kilogramů nákladu. Apptronik se zaměřuje na technologický vývoj a nasazení svých robotů v oblastech jako maloobchod, výroba a logistika. Podobně i společnost Agility Robotics staví továrnu v Oregonu a její robot Digit prochází testy v rámci výzkumu a vývoje Amazonu.

Projekt Tesla Bot, známý jako Optimus, přináší zásadní inovace v oblasti humanoidních robotů. S předpokládanou cenou nižší než 20 000 dolarů by mohl tento robot změnit způsob, jakým vnímáme technologii a její dostupnost. Nicméně konkurence v oblasti humanoidních robotů je velká, a Tesla bude muset pracovat tvrdě, aby udržela krok s ostatními hráči na poli robotiky.

Několik zajímavostí o humanoidních robotech: