zpět

Řemeslníci a další profese se dočkají dřívějšího důchodu

15.3.2024

Dlouhé hodiny na nohou, práce v prašném prostředí, zvedání těžkých břemen. To vše je realitou pro mnoho řemeslníků a dalších profesí, které si vybírají svou daň na zdraví a kondici. Dobrou zprávou je, že se chystá změna, která jim umožní odejít do důchodu dříve.

Návrh reformy počítá s dřívějším odchodem do důchodu pro profese zařazené do 3. a 4. kategorie prací. Tyto kategorie zahrnují manuální práce s fyzickou zátěží, prací v prašném či hlučném prostředí, v chladu nebo teple, a s rizikem vibrací.

Koho se to týká?

Mezi profese, které by mohly dříve do důchodu, patří například:

Jak to bude fungovat?

Doba, o kterou bude možné odejít do důchodu dříve, se bude lišit podle délky práce v náročné profesi a počtu odpracovaných směn.

Pan Novák pracuje jako zedník 25 let. Za tuto dobu odpracuje 5 500 směn. To mu umožňuje odejít do důchodu o 3 roky a 3 měsíce dříve, než by musel, kdyby pracoval v méně náročné profesi.

Co to znamená pro zaměstnavatele?

Zaměstnavatelé budou muset za osoby pracující v náročných profesích platit o 5 % vyšší sociální odvody. Toto navýšení se bude zavádět postupně od roku 2024 do roku 2028.

Dopady na firmy

Pro firmy může reforma znamenat:

Zajímavosti

Otázky a odpovědi

Jak se dozvím, zda se nová reforma týká mé profese?

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní seznam profesí, které spadají do 3. a 4. kategorie prací. Seznam by měl být dostupný na webových stránkách ministerstva.

Jak budu moci dokázat, že jsem pracoval v náročné profesi?

Zaměstnavatelé budou muset vést evidenci o odpracovaných směnách v náročných profesích. Zaměstnanci obdrží potvrzení o odpracovaných směnách, které budou moci použít při žádosti o dřívější odchod do důchodu.

O kolik se mi sníží důchod, když budu chtít odejít do důchodu dříve?

Výše krácení důchodu bude záviset na délce, o kterou se rozhodnete odejít do důchodu dříve. Za každý měsíc dřívějšího odchodu do důchodu se důchod sníží o 0,5 %.