zpět

Průměrné platy v Česku: Kolik si vyděláte a jak je na tom váš obor?

16.4.2024

V dnešní době je srovnávání platů běžnou záležitostí. Plat není pouze číslo na bankovním účtu, ale i důležitý indikátor vaší hodnoty na trhu práce. Podívejte se podrobněji na průměrné platy v Česku a zjistěte, jak si stojí váš obor ve srovnání s ostatními.

Jak se liší platy v závislosti na profesi, zkušenostech a typu zaměstnavatele? Co ovlivňuje výši mezd a jaké profese slibují nejlepší budoucnost s ohledem na platy?

Mzdy vs. platy: Pochopení terminologie

Než se ponoříme do čísel, je důležité si ujasnit základní terminologii. Pro státní zaměstnance a pracovníky ve veřejné sféře se používá termín "plat", který je stanoven na základě platových tabulek. Naproti tomu v soukromé sféře se spíše používá termín "mzda", ačkoliv se tyto pojmy v běžné mluvě často zaměňují.

Průměrné platy podle profese: Jak si stojí váš obor?

Výše mzdy se liší v závislosti na zvolené profesi. Podíváme se na některé z nejvyhledávanějších oblastí a podrobněji rozebereme platové podmínky:

Učitelé

Státní školy: Platy jsou stanoveny na základě platových tabulek s ohledem na věk, délku praxe a specializaci. Začínající učitel si může přijít na 26 000 Kč hrubého měsíčně, zatímco zkušenější pedagogové s 30 lety praxe a dalšími povinnostmi dosahují až na 56 000 Kč.

Soukromé školy: Platové rozpětí je zde mnohem variabilnější a v závislosti na dané instituci můžou platy výrazně převyšovat mzdy ve státním školství.

Zdravotní sestry a lékaři

Mzdy se liší v závislosti na specializaci a typu pracoviště. Například sestra v zubní ordinaci si vydělá méně než sestra na plicním oddělení.

Platy všeobecných sester se pohybují mezi 29 000 a 55 000 Kč. Vrchní sestry si můžou přijít až na 78 000 Kč.

Specializované profese, jako dentální hygienistky, optometristé nebo porodní asistentky, si vydělávají více (26 000 - 76 000 Kč).

Lékaři: Platy začínají na 41 380 Kč (začínající lékař) a u specialistů se můžou vyšplhat až nad 100 000 Kč.

Policisté

Platy se liší mezi státní a městskou policií.

Průměrný plat státního policisty je 49 000 Kč hrubého.

U městské policie byl v minulém roce průměrný plat 56 000 Kč.

Nejperspektivnější profese s rostoucími platy

Pokud zvažujete budoucí kariéru, zaměřte se na obory, které budou mít i v budoucnu velkou poptávku a nabídnou stabilní kariérní růst s atraktivním platovým ohodnocením. Mezi ně patří:

Zdravotnictví: Společnost stárne a s tím roste i potřeba péče o seniory a osoby s chronickými nemocemi. Poptávka bude po lékařích, sestrách, pečovatelích, ale i psychoterapeutech a psychiatrech.

IT obory: Informační technologie jsou stále důležitější a kvalifikovaných IT specialistů je nedostatek. Dobré platy a benefity čekají na specialisty na umělou inteligenci, kybernetickou bezpečnost, softwarové inženýry a IT architekty.

Energetika: Přechod na obnovitelné zdroje energie a turbulentní situace na energetickém trhu povede k růstu poptávky po specialistech na obnovitelné zdroje, vývojářích systémů a technických pracovnících v oblasti údržby.

Řemesla: Řemeslníků, zvláště v oblasti stavebnictví, svářečů, malířů, truhlářů či instalatérů, je velký nedostatek. Proto si dobří řemeslníci v dnešní době můžou říct o vysokou mzdu.

Jak si zvýšit plat?

Zvýšit si plat není vždy snadné, ale existuje několik kroků, které vám pomohou:

Získejte další vzdělání: Investice do vašeho vzdělání se vám v budoucnu mnohonásobně vrátí. Můžete si udělat kurz, absolvovat magisterské studium nebo získat profesní certifikát.

Změňte práci: Pokud nejste spokojeni se svým platem a vidíte, že v jiných firmách se za stejnou práci platí více, zkuste se poohlédnout po novém zaměstnání. Nebojte se požádat o vyšší plat, pokud si myslíte, že si ho zasloužíte.

Získejte více praxe: Čím více budete mít zkušeností, tím budete pro firmy cennější a tím vyšší plat budete moci požadovat.

Staňte se specialistou: Specializace na určitou oblast vám může otevřít dveře k lepším platům.

Pracujte na sobě: Neustále se rozvíjejte a zdokonalujte své dovednosti. Buďte proaktivní a ukažte svému zaměstnavateli, že vám na práci záleží.

Výše vašeho platu závisí na mnoha faktorech, jako je vaše vzdělání, zkušenosti, profese a typ zaměstnavatele. Pokud chcete dosáhnout vyššího platu, je důležité být aktivní a pracovat na sobě. Nebojte se požádat o vyšší plat, pokud si myslíte, že si ho zasloužíte.