zpět

Protichůdná data z amerického trhu práce

6.12.2021

Trh práce v USA. Méně nových pracovních míst i menší nezaměstnanost. Jaký bude další tah FEDu?

V pátek byla zveřejněna data z amerického trhu práce. Údaje o nových pracovních místech v jednotlivých kategoriích přinesly zklamání a výrazně zaostaly za očekáváními. Za měsíc listopad přibylo mimo zemědělství 210 tisíc nových pracovních míst namísto původně odhadovaných 550 tisíc nových míst. V soukromém sektoru vzniklo 235 tisíc nových pracovních pozic oproti očekávaným 536 tisíc. Míra nezaměstnanosti za listopad meziročně klesla na 4,2 % z říjnových 4,6 %. Pozvolna se tak dostává na údaje před pandemií v roce 2019.

Na jedné straně tak máme menší počet nově vytvořených pracovních míst a na straně druhé lepšící se míru nezaměstnanosti. Zajímavé je, že na pracovní trh nastupuje nezanedbatelný počet lidí ze statistik dříve vyřazených. Jedná se o lidi, kteří byli bez práce tak dlouho, že se již nezapočítávají do běžných údajů nezaměstnanosti. Zmíněné lepšící se signály z amerického trhu práce společně s vysokou inflací indikují, že se blíží omezení kvantitativního uvolňování.

V pátek se koruna vůči euru obchodovala v rozmezí 25,37 až 25,48, proti americkému dolaru mezi 22,42 až 22,58. V pondělí očekáváme pohyb v pásmu 25,40 – 25,50 EURCZK a 22,50 – 22,65 USDCZK.

Z domova
Z domova budou zveřejněny maloobchodní tržby v měsíčním a meziročním srovnání. Dále bude uveřejněna reálná mzda za 3. kvartál tohoto roku.

Z Evropy

V eurozóně se dozvíme výsledky PMI indexu ze sektoru stavebnictví.

Z USA
Z druhé strany Atlantiku nás dnes nic nečeká.