zpět

Prasátko v pasti: Jak se nenechat napálit novodobým podvodem pig butchering

15.4.2024

Už jste si někdy povídali online s cizincem, ze kterého se stal váš "nejlepší kamarád" a po čase vám "nenápadně" poradil s investicí do kryptoměn? Pak jste se s největší pravděpodobností stali terčem rafinovaného podvodu zvaného pig butchering.

Pig butchering, v češtině "porážka prasat", je sofistikovaný podvod, který zneužívá online seznamovacích platforem a aplikací pro investování do kryptoměn. Podvodníci si budují s obětí důvěru a přátelství, aby ji pak nalákali k investicím do falešné kryptoměnové platformy. Jakmile oběť investuje značné peníze, podvodníci ji zablokují a zmizí s veškerými financemi.

Fáze podvodu

Seznámení: Podvodník osloví oběť na sociální síti, seznamce nebo v chatu. Navazuje přátelský a nenucený konverzační styl, buduje si důvěru a zjišťuje informace o oběti.

Nabídka investice: Po delší době přátelství nenápadně zmíní téma kryptoměn a s nadšením popisuje své "úspěšné" investice. Nabídne oběti, že ji s investováním do kryptoměn rád seznámí.

Falešná platforma: Pokud oběť projeví zájem, podvodník ji nasměruje na falešnou kryptoměnovou platformu, která vypadá důvěryhodně a nabízí lákavé zisky.

Ztráta peněz: Po vložení investic se zdánlivě daří a hodnota investice roste. Jakmile se ale oběť pokusí o výběr peněz, narazí na nejrůznější poplatky a bariéry, které znemožní výběr. V konečném důsledku oběť přijde o všechny investované peníze.

Indicie podvodu

Ochrana před pig butcheringem

Buďte obezřetní: Nevěřte hned každému, s kým si povídáte online. Ověřujte si identity a platformy.

Nedůvěřujte rychlým přátelstvím: Budování přátelství a důvěry vyžaduje čas. Pokud se vám někdo snaží být hned "nejlepším kamarádem", buďte opatrní.

Investice s rozvahou: Než investujete do čehokoli, důkladně si to prověřte a nikdy neinvestujte peníze, které si nemůžete dovolit ztratit.

Zeptejte se zkušených: Pokud uvažujete o investování do kryptoměn, poraďte se s někým, komu důvěřujete a kdo má s investováním zkušenosti.

Nahlaste podezřelé aktivity: Pokud máte podezření, že se jedná o podvod, nahlaste ho platformě, na které se odehrává, a informujte i policii.

Stali jste se obětí? Nezoufejte!

I když jste se stali obětí pig butcheringu, existují kroky, které můžete podniknout:

Sbírejte důkazy: Uchovejte veškerou komunikaci s podvodníkem, screenshoty konverzací, platební doklady a další relevantní informace.

Kontaktujte policii: Nahlaste podvod policii a požádejte o vyšetřování.

Vyhledejte právní pomoc: Obraťte se na advokáta, který se specializuje na online podvody. Advokát vám pomůže s posouzením vašeho případu, s vymáháním dlužných částek a s případným soudním řízením.

Neztrácejte naději: I když je obtížné získat zpátky ukradené peníze, existují případy, kdy se to podařilo. S trpělivostí a odhodláním se můžete domoci spravedlnosti.

Prevence je nejlepší obranou

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout pig butcheringu, je být obezřetný a dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Nezapomínejte, že online svět skrývá i svá úskalí, a proto je důležité chránit si své soukromí a finance. Pig butchering je závažný online podvod, který může mít vážné finanční i psychické následky. Buďte obezřetní, informujte se a v případě pochybností se obraťte na důvěryhodné osoby nebo instituce. Společně můžeme bojovat proti tomuto typu podvodů a chránit se před zneužitím.