zpět

Pojedeme zkratkou. Je to sice dál, ale zato horší cesta!

19.2.2024

Slabá ekonomika a nízká inflace můžou urychlit snižování sazeb ze strany ČNB. Bankovní rada bude nově zohledňovat i sílu české koruny.

Zdravím všechny po krátké tvůrčí pauze, měla jsem dovolenou :-) Když jsem koncem ledna zavírala krám, stálo euro zhruba 24,70 a dolar si to špacíroval cestou na sever k třiadvacítce. Uplynuly tři týdny, máme za sebou únorový sedánek naší domácí Bankovní rady a inflaci, která snad co nevidět dorazí ke svému dvouprocentnímu cíli. Při pohledu na záznam z posledního zasedání mě napadá, jak dlouhá a obtížná cesta nás ještě čeká? Všech sedm členů hlasovalo pro snížení sazeb, překvapil ovšem viceguvernér Jan Frait, který hlasoval pro snížení dokonce o 75 bb. Samozřejmě byl přehlasován. Nejzajímavějším sdělením je, že ČNB bude ve své následující strategii nově zohledňovat i kurz české koruny. Pokud by mělo dojít k jejímu dramatickému oslabení, je připravena celý proces snižování sazeb na čas zpomalit až zcela zastavit. Uvolněná měnová politika sice pomáhá ekonomice, chatrná kačka ovšem přihřívá polívčičku inflaci. Euro se v pátek obchodovalo za 25,32 až 25,49 EURCZK.

Závěr týdne patřil číslům a řečníkům z USA, zveřejněné výsledky i komentáře můžeme s klidným svědomím označit za značně smíšené. Vývoj cen ve výrobě prezentovaný Indexem cen výrobců v lednu meziměsíčně vzrostl o 0,3 procenta, což je nejvyšší nárůst od loňského srpna. Samozřejmě vzrostla i jeho jádrová složka a to o půl procenta. Zveřejněné výsledky výrobní inflace pak pomohly posílit pozici amerického dolaru jak vůči euru 1,072 EURUSD tak vůči koruně 23,74 USDCZK. Začátek roku nepřeje výstavbě nových domů, počet vydaných stavebních povolenek v lednu dosáhl nejnižší úrovně od začátku pandemie. Je vidět, že i Američané čekají na snížení úrokových sazeb a zlevnění hypoték. Údaje zveřejněné michiganskou univerzitou za únor neurazily, ale ani extra nepřekvapily. Inflační očekávání v krátkodobém horizontu si pohoršila, pro střednědobé období zůstala beze změny. Američané nadále zůstávají optimisticky naladěni a vyhlížejí lepší zítřky, spotřebitelský sentiment dosáhl v únoru na 79,6 bodu. To je nejlepší naměřená hodnota od července 2021.

Očekávané události