zpět

Rozhodovací paralýza

17.7.2023

Inflace u nás i ve světě zpomaluje. Aleš Michl je už rok guvernérem ČNB. Překvapivá data z Michiganské univerzity.

Rozhodovací paralýza se u mě s jistou pravidelností objevuje každý nedělní večer. Ťuká mi na dveře zrovna v okamžiku, kdy otevírám počítač a pouštím se do psaní ranní zprávy pro Vás. Přemýšlím o názvu – aby Vás přilákal, a taky nad obsahem – abyste těch několik málo řádků o dění na devizovém trhu zvládli přečíst až do konce…

Páteční den české koruně mnoho impulzů nepřinesl. Z domova dorazila pouze statistika běžného účtu platební bilance za měsíc květen. Náš běžný účet nadále zůstává lehce v plusových číslech. Ovšem během května došlo k poklesu přebytku z 16,7 miliard naměřených během dubna na 0,9 miliard českých korun. Trhy počítaly s poněkud horším výsledkem mínus 3,3 miliardy korun. Už je tomu rok, co se coby kapitán u kormidla ocitl Aleš Michl v čele České národní banky. Ke svému ročnímu výročí si tenhle týden nadělil ten nejkrásnější, i když lehce opožděný dárek, a to zpomalení růstu cenové hladiny na jednocifernou úroveň. K dvouprocentnímu inflačnímu cíli nás čeká ještě dlouhá cesta, každopádně červnový výsledek hlásající zpomalení meziročního růstu cen na 9,7 procenta zní téměř jako sen! K dobrému výsledku dopomohla vysoká srovnávací základna z loňského roku i zpomalení růstu cen potravin a nákladů na bydlení. Takhle nízkou inflaci jsme měli naposledy v prosinci 2021. Česká koruna v pátek proti euru mírně posilovala, během dne se posunula z ranní hodnoty 23,79 na večerní 23,75 EURCZK.

Inflace ochlazuje i za „velkou louží“, alespoň na to poukazují výsledky z reálné americké ekonomiky posledních dní. Investoři v pátek netrpělivě vyhlíželi data z Michiganské univerzity a čekali, zda se pozitivní očekávání naplní. Výsledky značně překvapily, jak jinak :-). Důvěra spotřebitelů během července stoupla na 72,6 bodu, ovšem zvýšila se i jejich inflační očekávání v krátkodobém a střednědobém horizontu. Američané tak nějak počítají s tím, že vyšší inflace s nimi ještě nějaký ten pátek zůstane. Po zveřejnění výše zmíněných dat se americký dolar proti koruně propadl až na 21,13 USDCZK, proti euru se pak dostal na hodnotu 1,24 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE