zpět

Petr nebo Pavel?

16.1.2023

První kolo prezidentských voleb je za námi. Kdo půjde na Hrad? Máte svého favorita? Páteční dávka makrodat trhy příliš neotřásla.

Víte, že v pátek bylo třináctého? Někteří lidé tento den považují za nešťastný. Dokonce existuje něco jako chorobná obava spojená s magickým číslem 13 nazývající se paraskevidekatriafobie. Tak snad Vás fobie z tajuplné třináctky neparalyzovala a nezabránila Vám zúčastnit se prvního kola prezidentských voleb? Hlasování je za námi. Spočítáno, sečteno! Jdeme na čísla. Historicky třetí přímé volby prezidenta České republiky se zúčastnilo celkem 68,24 % voličů, ti měli možnost vybrat si jednoho z osmi kandidátů. Nejvíce hlasů získali a do dalšího kola postupují generál Petr Pavel s 35,4 % a bývalý premiér Andrej Babiš s 35 %. Ráda bych zmínila, že ani Čechům žijícím trvale v zahraničí není osud naší malé české země cizí. V letošním roce projevili rekordní zájem, když na 110 velvyslanectvích a generálních konzulátech odevzdali 15 881 platných hlasů. Své volební preference si nechám pro sebe. Doporučovat by bylo jako pohybovat se po velmi tenkém ledě, ale budu ráda, když si koncem ledna uděláte čas a půjdete volit.

Máme tu další sérii dobrých a ještě lepších zpráv z druhé strany Atlantiku. Poté, co americká inflace během prosince klesla na 6,5 % a dostala se na nejnižší úroveň od října 2021, zadařilo se i indexu spotřebitelské důvěry podle michiganské univerzity. Nálada spotřebitelů v lednu překonala očekávání a vzrostla na 64,6 b. z předchozích 59,4 b. Index je na nejvyšších hodnotách od dubna. Evropa už nějaký ten pátek za USA trošku pokulhává. Napadá mě – nemusí pršet, stačí když kape. Německá ekonomika v roce 2022 rostla o 1,9 procenta, což je opravdu o stupínek nad odhady trhu, které kalkulovaly s růstem o 1,8 procenta. V pravé poledne pak dorazila ještě listopadová průmyslová produkce za celou eurozónu, ta meziměsíčně vyskočila o jedno procento a navrátila se tak k růstu. Jedná se o nejlepší čísla za poslední tři měsíce. Meziročně průmyslová produkce v eurozóně vzrostla o 2 %.

Koruna se nadále drží velmi silná. V pátek bylo možné euro na devizových trzích pořídit za 23,95 až 24,04 EURCZK. Euro a americký dolar už nějaký ten pátek hrají přetahovanou. Díky silnějšímu euru se eurodolar podíval až na devítiměsíční maxima 1,086 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE