zpět

Panika na rýžových polích

24.7.2023

Indie ve čtvrtek zakázala vývoz ne-basmati rýže. Co to udělá s cenou této základní potraviny? Koruna nejslabší od začátku roku!

Máte rádi rýži? Která z těch všech odrůd dostupných na českém trhu je Vaše nejoblíbenější? Pro většinu z nás rýže představuje přílohu, kterou lze velice snadno vyměnit za jinou. Vrcholem rýžové gastronomie je u nás rýžový nákyp, kde se alternace hledá dost těžko. Pro více než polovinu světové populace je ale rýže základní potravina, cenově dostupná a nenahraditelná. Obyvatelé Asie a Afriky si den bez této plodiny jen stěží dokážou představit. Světovou jedničkou ve vývozu této komodity je Indie, která obstarává zhruba 40 procent celosvětových dodávek. A právě indická vláda pár dnů zpátky zakázala vývoz ne-basmati rýže ze země. Vlivem monzunových dešťů a následných záplav zde začalo docházet ke krizi na trhu s potravinami. Místní Ministerstvo pro ochranu spotřebitele se rozhodlo zasáhnout a uchovat tolik potřebnou produkci rýže pro domácí obyvatelstvo a zabránit tak dalšímu růstu cen. A aby toho nebylo málo, Rusko před pár dny odstoupilo od tzv. obilných dohod, které umožňovaly vývoz ukrajinského obilí do světa. Uvidíme, jak situace posledních dní ovlivní ceny potravin ve světovém měřítku?

Páteční makroekonomický kalendář zůstal téměř prázdný. Od našich polských sousedů dorazily jen maloobchodní tržby, které sice mírně rostou, s cenami globálních měn to ale nijak nezamávalo. Koruna nám celý pátek slábla a prohlubovala své ztráty na obou hlavních měnových párech. Proti euru se koruna dostala na nejslabší úroveň od začátku tohoto roku 24,09 EURCZK, americký dolar se prodával až za 21,66 USDCZK. Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová svým úterním proslovem české koruně uštědřila pořádnou ťafku, jinak si slábnutí české koruny v posledních dnech nelze vysvětlit. V pátek to byl přesně rok, kdy Evropská centrální banka začala zpřísňovat svou měnovou politiku a bojovat proti vysoké inflaci zvyšováním sazeb. ECB tehdy dala vale záporným úrokovým sazbám, které držela neskutečných osm dlouhých let, a zahájila cyklus razantního zvyšování sazeb, které za poslední rok zvedla o celých 400 bazických bodů. Členové naší domácí bankovní rady možná přemýšlí o tom, zda už nastává správný čas pro první snížení sazeb, zatímco bankéři Evropské centrální banky se zatím nechávají slyšet, že ještě se zpřísňováním měnové politiky neskončili.

Více k očekávaným událostem ZDE