zpět

Padá Bitcoin – něco si přej!

17.6.2022

Kryptoměny se řítí z kopce dolů. Centrální banky v Evropě zvyšují sazby. Blížící se zasedání ČNB. Dolar odepsal 50 haléřů.

Svět virtuálních měn se už nějaký ten pátek otřásá. Bitcoin jako hlavní kryptoměna padá už měsíce a „šťastlivci“ s kupní cenou mezi 40 až 60 tisíci USD si teď samým štěstím musejí rvát vlasy. Propad hrozí prorazit cenovku 20 tisíc USD a to zdaleka nemusí být konečná. Bitcoin i tisíce kryptoměn jsou podloženy slepou důvěrou nadšenců namísto chybějícího podkladového aktiva. Trošku to připomíná známou „Tulipánovou horečku“. Jsou chytří ti, kteří teď dokupují „zalevno“, nebo si už kupují bezcenné cibulky tulipánů?

Centrální banky se včera věru činily. Bank of England zvedla základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Sazby jsou tak na nejvyšší úrovni od roku 2009. Ani Švýcarská centrální banka nezůstala pozadu a poprvé za 15 let zvýšila hlavní úrokovou sazbu na mínus 0,25 procenta z dosavadních minus 0,75. Rekordmanem se ale včera stala MNB, která navzdory už pár dnů slabému maďarskému forintu zvedla sazby o 50 bps na 7,25 %. Všechny banky se samozřejmě snaží o nalezení rovnováhy mezi krocením inflace a udržením ekonomického růstu.

Ještě před zahájením informačního embarga se Tomáš Holub vyjádřil pro Radiožurnál. „České firmy začaly zvýšené náklady velice ochotně promítat do cen svým zákazníkům. Nechtějí se smířit s poklesem svých marží. Občas dokonce čekají, že náklady dál porostou a ceny zvyšují do foroty, což je samozřejmě z pohledu centrální banky nežádoucí. Je potřeba proti tomu bojovat.“ Tomáš Nidetzký očekává zvýšení úrokových sazeb alespoň na 6,5 procenta. „Většinu výrazného zvyšování sazeb už jsme odvedli,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Koruna se vůči euru obchodovala ve velice úzkém pásmu 24,71 až 24,75 EURCZK (ať už s pomocí intervencí nebo bez). Americký dolar opět překvapil tentokráte sestupnou tendencí z 23,83 na 23,33 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova zůstává pro dnešní den prázdný, naši polští sousedé zveřejní jádrovou inflaci za květen.

Očekávané finanční události v Evropě

Dopoledne k nám z eurozóny dorazí výsledná inflace za květen, trhy počítají s růstem cenové hladiny o 8,1 % meziročně.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku k nám dorazí průmyslová výroba za květen v meziročním a meziměsíčním srovnání.