zpět

Okolo Hradce v malé zahrádce

9.10.2023

Český maloobchod nadále ztrácí. ČNB si pohrává s myšlenkou snížit sazby. Silná pozice dolaru podpořená daty z amerického trhu práce.

Guvernér naší ČNB Aleš Michl si koncem týdne zajel do Hradce Králové. Zda cestou potkal tři růže, jak se zpívá ve známé lidové písni, o tom nic nevíme. Jel zde představit novou zlatou investiční minci z cyklu Městské památkové rezervace. Nominální cenovka sice hlásá pět tisíc korun českých, ale její reálná cena je několikanásobně vyšší. Tvoří ji cena zlata, náklady na emisi a jistá míra exkluzivity. Počet kusů je totiž omezen! A nebyl by to Aleš Michl, kdyby při té příležitosti nepronesl alespoň pár slov k tématu inflace. V příštím roce se dle jeho vyjádření můžeme těšit na růst cenové hladiny pouze kolem dvou procent.

Domácí maloobchodní tržby se během srpna propadly o 2,8 procenta meziročně, to je výrazněji více, než očekávali analytici. Na vině je hlavně nízká spotřeba domácností, která jde ruku v ruce se zhoršující se důvěrou spotřebitelů v domácí ekonomiku. Češi vyčkávají a omezují nákupy dražšího zboží a služeb. Srpen se tak stal již šestnáctým měsícem v řadě, kdy maloobchod klesá. Ven se dostal zápis z posledního zasedání ČNB a její rétorika se zdá být poněkud dvojznačná. Vypadá to, že někteří členové bankovní rady jsou otevřeni možnosti jít se sazbami dolů již v průběhu tohoto roku! Euro se v pátek obchodovalo za 24,39 až 24,51 EURCZK.

Klíčovou událostí se stalo zveřejnění statistik z amerického trhu práce. Zaměstnanost v USA opět překvapila, když Amerika během září jako celek vytvořila 336 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. To je téměř dvojnásobek oproti původním odhadům. Nová místa se otevřela v pohostinství, zdravotnictví , školství, obchodě a službách. Velký přírůstek nových pracovních míst neovlivnil míru zaměstnanosti a ta zůstává na 3,8 procentech jako v srpnu. Došlo také k mírnějšímu než očekávanému nárůstu mezd. Trhy tak opět zvyšují sázky na další růst úrokových sazeb. Americký dolar po zveřejnění dat začal prudce posilovat, proti koruně posílil až na 23,33 USDCZK a proti euru na 1,048 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE