zpět

Občanky s čipy a eDoklady: Moderní přístup k identifikaci

Digitální revoluce přináší nové možnosti i do oblasti identifikace občanů. Od klasických občanských průkazů se dostáváme k inovativním řešením, jako jsou občanky s čipy a mobilní aplikace eDoklady. Tyto nové technologie nejsou pouze módním trendem, ale přinášejí i praktické výhody a nové způsoby, jak prokázat svou totožnost.

eDoklady jsou v podstatě digitální verzí vašeho občanského průkazu a řidičského průkazu. Aplikace je zdarma ke stažení do chytrých telefonů a tabletů s operačním systémem Android nebo iOS.

Pro aktivaci eDokladů je potřeba se nejprve prokázat bankovní identitou, NIA ID nebo MojeID. Po ověření totožnosti se do aplikace automaticky stáhnou relevantní údaje z vašeho občanského průkazu a řidičského průkazu, což vám umožní využívat digitální identifikaci v různých situacích.

eObčanka vs. eDoklady: Jak se liší?

Zatímco eObčanka slouží k elektronické identifikaci a autentizaci při využívání online služeb veřejné správy, eDoklady jsou mobilní aplikací, která umožňuje prokázat totožnost prostřednictvím mobilního telefonu pomocí již existujících identifikací typu bankovní identity.

Občanský průkaz s čipem je dalším klíčovým prvkem moderní identifikace. Všechny občanské průkazy vydané po 1. 7. 2018 obsahují čip, který umožňuje zaručené prokazování totožnosti při využívání online služeb veřejné správy. Pokud váš občanský průkaz neobsahuje čip, můžete požádat o jeho výměnu na úřadu obce s rozšířenou působností.

Jaké jsou výhody a nevýhody eDokladů?

Pohodlnost a flexibilita: Už se nemusíte zabývat tím, že si musíte nosit fyzický průkaz. Stačí mít svůj mobilní telefon s aplikací eDoklady a jste připraveni.

Různé možnosti identifikace: Od plné identity s kompletními údaji až po úsporné varianty, které jsou vhodné pro určité situace, jako je například potvrzení věku v baru. 

Kopírování údajů: Aplikace umožňuje snadné kopírování údajů do různých formulářů, což usnadňuje online nákupy nebo rezervace.

Ne všechny úřady a provozovny eDoklady akceptují: Projekt eDokladů je stále v rozvoji a ne všechny úřady a provozovny je zatím akceptují.

Nutnost mít chytrý telefon: Pro používání eDokladů je nutné mít chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS.

Kdy budou eDoklady plně funkční?

Aplikace eDoklady jsou již k dispozici od ledna 2024. Ústřední orgány státní správy je akceptují od téhož data. Postupně se k nim budou připojovat i další instituce. Již nyní se některé obce dobrovolně přihlašují k akceptaci této nové formy identifikace.

Vývoj občanek s čipy a mobilních aplikací jako jsou eDoklady přináší do našeho každodenního života nové možnosti a pohodlí. S postupující digitalizací se mění i způsob, jak prokazujeme svou totožnost. Tyto inovativní technologie nám usnadňují život a zlepšují naši interakci s veřejnou správou i soukromými institucemi. Buďte v obraze a vyzkoušejte moderní způsob identifikace s eDoklady.

Zajímavosti: