zpět

Německý průmysl volá o pomoc

31.7.2023

Němci čekají na zázrak! Německá ekonomika přešlapuje na místě. Američanům se daří krotit inflaci a vypadá to, že se vyhnuli i recesi.

Obvykle se toho v pátek na trzích moc neděje. Makroekonomický kalendář mi poskytne maximálně jedno až dvě zajímavá témata a zbytek došívám za pochodu horkou jehlou. Na situaci, že nevím, kde začít a z čeho si vybrat, nejsem vůbec připravená :-). Dovolím si tedy zaťukat na dveře našich německých sousedů a začít právě u nich. Největší ekonomika Evropy a čtvrtá největší ekonomika světa se zastavila a její růst je na nule, aspoň to tvrdí předběžné výsledky zveřejněné v pátek německým spolkovým statistickým úřadem. Analytici očekávali, že se ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt mezikvartálně zvýší o 0,1 procenta, u meziročního srovnání počítali s poklesem o 0,3 procenta. Analytici míní, statistici mění :-). Německá ekonomika ve 2Q tohoto roku mezikvartálně stagnovala a v meziročním srovnání poklesla o 0,2 procenta. Vypadá to, že po slabých zimních měsících se stabilizovala spotřeba domácností a ty začínají více utrácet. Bohužel se zhoršila situace i na straně německých podnikatelů, Index Ifo klesá už třetí měsíc v řadě za sebou. Německou ekonomiku jako i jiné sužuje inflace a vyšší úrokové sazby. Když si uvědomíme tu velkou provázanost Německa s řadou českých firem, přesně pochopíme obrázek české ekonomiky několika posledních měsíců. Statistici druhé největší ekonomiky Evropy a šesté největší ekonomiky světa – Francie – v pátek rovněž zveřejňovali výsledky a musím přiznat, že dost pozitivně překvapily. Jejich hrubý domácí produkt se mezikvartálně zvýšil o půl procenta, což je daleko více než se původně čekalo.

Odpoledne pak patřilo sérii pozitivních makrodat z USA. Dorazil Fedem preferovaný ukazatel reálného vývoje inflačních tlaků v ekonomice v podobě indexu PCE, doplněný o statistiku osobních příjmů a výdajů. Jádrový index osobních nákladů PCE za červen vzrostl o 0,2 procenta meziměsíčně, v meziročním srovnání pak o 4,1 procenta. V meziročním vyjádření je to nejnižší hodnota od září 2021 a dokonce menší, než bylo očekávání trhu. Osobní výdaje Američanů vzrostly v červnu o půl procenta, jejich osobní příjmy zaznamenaly nárůst o 0,3 %. Index příjmů mírně zaostal za odhady, index výdajů se relativně naplnil. Vypadá to, že Američanům se daří krotit inflaci a jejich ekonomika přitom roste.

Česká koruna zažívala v pátek dopoledne slabou chvilku. Proti euru oslabila až na 24,14 EURCZK, proti americkému dolaru se posunula až na 22,02 USDCZK. Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,094 až 1,104 EURUSD. Po horších datech z Německa euro ztrácelo, ale v průběhu dne zkorigovalo ztráty.

Více k očekávaným událostem ZDE