zpět

Nějak bude, nějak bylo

15.5.2023

Česká koruna ve vleku posledních událostí nadále ztrácí. Zápis z květnového zasedání ČNB přinesl překvapivé výsledky. Bylo to těsné! 4 : 3

Po kratší „vynucené“ pauze zdravím všechny naše čtenáře, ovšem o to radostněji. Oba předchozí květnové pondělky totiž vycházely v kalendáři na dny pracovního klidu a tak jsem zůstala bez možnosti se „vypsat“. Páteční den české koruně mnoho stimulů nepřinesl. Na devizových trzích byla cítit ještě troška radosti z toho, že inflace se zdá býti již na ústupu. Dubnová čísla o růstu cenové hladiny dorazila už během čtvrtka a naměřené numero 12,7 % zní téměř jako sen. Ten se ovšem rozplynul, jen co nám vláda ten samý den představila svůj úsporný balíček a důchodovou reformu. Loni a letos obyvatele České republiky drtí inflace, v příštím roce to budou vyšší daně. Česka koruna nezažila nejsilnější konec týdne a vezla se na další vlně oslabování. Proti euru se celý pátek pohybovala nad hladinou 23,60 EURCZK, proti americkému dolaru oslabila až na 21,76 USDCZK.

V pátek spatřil světlo světa zápis z posledního zasedání České národní banky. Ta zasedala začátkem května a podle očekávání ponechala sazby na stávající úrovni. Překvapením je ovšem nejtěsnější možný poměr hlasujících stran 4 ku 3! Do této doby relativně nevýrazná členka bankovní rady Karin Kubelková přešla na „druhou stranu“ a v prvním kole hlasovala spolu s Tomášem Holubem pro zvýšení sazeb o 0,5 procentního bodu. Oba argumentovali malým ochlazením ekonomiky a hrozbou roztáčení mzdově-inflační spirály. V dalším kole pak hlasovali umírněněji a spolu s Janem Procházkou prosazovali růst sazeb o 25 bodů. Všichni členové bankovní rady zůstávají za jedno v tom, že snížení sazeb zatím není na pořadu dne.

Z druhé strany Atlantiku dorazila směsice nevydařených dat z michiganské univerzity. Spotřebitelská důvěra v květnu podle předběžných odhadů poklesla na 57,7 bodu z předchozích 63,5 bodu naměřených během dubna. Jedná se o nejhorší výsledek za posledních šest měsíců. Dlouhodobé inflační odhady také nenaplnily očekávání. Trhy počítaly s poklesem na 2,9 %, výsledek 3,2 procenta pak hovoří za vše. To může vést k vyššímu tlaku na zvyšování sazeb ze strany Fedu. Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,093 až 1,084 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE