zpět

Náklady na zaměstnance: Kolik vás to ve skutečnosti bude stát?

Když podnikání roste, obvykle přichází potřeba najmout další zaměstnance. I když se může zdát, že hlavním nákladem bude mzda, skrývá se za tím mnoho dalších výdajů. Znalost všech aspektů zaměstnávání vám může pomoci plánovat náklady, vyhnout se pokutám a optimalizovat provoz firmy.

Povinné odvody: Co musíte platit každý měsíc

První věcí, kterou musíte při zaměstnávání nového pracovníka řešit, jsou povinné odvody. Ty zahrnují sociální a zdravotní pojištění, daně z příjmu a případné exekuční srážky.

Sociální pojištění: Zaměstnavatelé musí odvádět 24,8 % z vyměřovacího základu, což je souhrn příjmů zaměstnance. Platí se na účet Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) a musíte také každý měsíc odesílat přehledy o výši vyměřovacího základu. Ignorování této povinnosti může vést k pokutám nebo jiným sankcím.

Zdravotní pojištění: Zde je sazba 13,5 %. Zaměstnavatel platí dvě třetiny a zaměstnanec jednu třetinu. Platby se odesílají každý měsíc na účty zdravotních pojišťoven. Pokud se tak nestane, může dojít k finančním postihům.

Daň z příjmu: Základní sazba daně je 15 %, ale pro vyšší příjmy, které přesahují čtyřnásobek průměrné mzdy (tj. 43 967 korun), je sazba 23 %. Správné zpracování daňových formulářů je klíčové, protože nesprávné strhávání může mít za následek pokuty.

Náklady na pracovní prostředí a další výdaje

Kromě odvodů jsou tu další výdaje spojené se zaměstnáváním, které musíte zohlednit.

Ochranné pracovní prostředky: V závislosti na povaze práce musíte zaměstnancům poskytnout ochranné vybavení, jako jsou helmy, brýle nebo rukavice. Pokud tato povinnost není splněna, mohou přijít pokuty nebo dokonce uzavření provozu. Například ve stavebnictví nebo ve výrobních firmách je toto vybavení nezbytné.

Pracovní oblečení a obuv: Pokud je nutné speciální oblečení nebo obuv kvůli bezpečnosti nebo častému opotřebení, musíte tyto náklady pokrýt. Toto se často týká výrobních provozů nebo firem pracujících v náročných podmínkách.

Školení a pracovní cesty: Musíte hradit školení a mzdu za dobu strávenou na školení. Pokud posíláte zaměstnance na pracovní cesty, hradíte dopravu, ubytování a stravné.

Benefity a náklady na propouštění

Benefity jsou způsobem, jak si udržet spokojené zaměstnance, ale mohou také zvýšit celkové náklady.

Benefity: Mohou zahrnovat stravenky, sick days, 13. platy, nebo jiné výhody. I když nejsou povinné, mohou přilákat a udržet kvalitní zaměstnance. Zvažte, jaké benefity by mohly být pro vaši firmu nejúčinnější.

Pokud se rozhodnete propustit zaměstnance, musíte počítat s odstupným a administrativními procesy.

Odstupné: Výše odstupného se odvíjí od délky pracovního poměru. Pro kratší smlouvy to může být jeden až tři průměrné měsíční výdělky. Pokud se propouštění týká úrazu nebo nemoci z povolání, může to být až dvanáctinásobek průměrného výdělku.

Snížení nákladů: Dotace a příspěvky

Chcete-li snížit náklady na zaměstnance, můžete využít různé dotace a příspěvky, které nabízejí úřady a programy pro firmy.

Úřad práce: Nabízí finanční podporu pro firmy, které zaměstnávají osoby se zdravotním postižením nebo uchazeče o práci. Pokud například provozujete fitness centrum a zaměstnáte osobu s postižením, můžete získat dotaci.

POVEZ II: Tento program může přispět na školení a odborné vzdělávání vašich zaměstnanců, což vám pomůže snížit náklady na další vzdělávání.

Na co si dát pozor?

Nesplnění povinností spojených se zaměstnáváním může mít vážné důsledky, včetně finančních pokut a omezení provozu. Kontroly mohou být náhodné nebo cílené na určitá odvětví. Pokud provozujete například kadeřnictví nebo obchodní firmu, pravidelně kontrolujte, zda jste v souladu se všemi předpisy.