zpět

My o vlku a recese za dveřmi

29.7.2022

Zpomalení ekonomické aktivity. USA vykazuje známky recese, zatím jenom na papíře. Červencová inflace z Německa.

Šéf amerického Fedu Jerome Powell sice pár dnů zpátky hovořil o tom, že Fed je v rámci krocení inflace ochoten podstoupit menší recesi, ale že to bude takhle rychle to asi nečekal! Americká ekonomika se ocitla v recesi, aspoň tedy papírově. Včerejší data z USA poukazují na pokles HDP již druhý kvartál v řadě za sebou. Místo očekávaného růstu lehce pod půl procenta, došlo k poklesu ekonomické aktivity o 0,9. Jerome Powell si zřejmě otřel studený pot z čela, když si s úlevou přečetl, že úplný propad HDP zachránil masivní nárůst exportu o 18 %. Spojené státy těží z dřívějších obřích investic do frakování ropných břidlic, což v uplynulých letech katapultovalo nahoru těžbu ropy a zemního plynu v USA. Americký dolar začal po horších datech lehce ztrácet. Eurodolar se v průběhu dne obchodoval za 1,011 až 1,023.

Další překvapení dorazilo od našich západních sousedů. Německá meziměsíční inflace zase trošku přidala na síle, když v červenci vystoupala na 8,5 procenta. Růst cenové hladiny předčil očekávání o 0,4 %. Během dneška zveřejní Evropský statistický úřad Eurostat rychlý odhad červencového vývoje spotřebitelských cen za celou eurozónu. Uvidíme, zda případná vyšší inflace v Německu bude předzvěstí vyšší inflace v celé EU.

Koruna toho moc dnes nepředvedla, pokračuje ve svém prázdninovém módu. Euro se obchodovalo za 24,52-24,61 EURCZK, americký dolar bylo možné koupit za 23,99-24,33 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova k nám dorazí HDP za druhý kvartál a peněžní zásoba M3 za červen. Polsko zveřejní inflaci za červenec.

Očekávané finanční události v Evropě

Makroekonomický kalendář za eurozónu pro dnešní den praská ve švech – HDP za druhé čtvrtletí, index CPI a předběžný odhad inflace za červenec.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku dorazí Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity, výdaje na osobní spotřebu a deflátor PCE.