zpět

Muskův „super špatný pocit“ z ekonomiky

6.6.2022

100 dní války na Ukrajině. Akcie Tesly obětí medvědího trendu. Amerika se přibližuje plné zaměstnanosti, co udělá Fed?

V pátek 3. června 2022 to bylo na chlup přesně 100 dní, co odstartoval válečný konflikt na Ukrajině. Nutno podotknout, že ačkoliv s Ukrajinou přímo nesousedíme, určitě jsme jednou ze zemí, která pomáhá nejvíce. K pátečnímu dni Česko udělilo dočasný azyl více než 360 tisícům Ukrajinců, převážně se jednalo o ženy 72 % a jejich děti 37 %. Dle ministerstva vnitra je jich už 64 tisíc zapojeno do pracovního procesu.

Miláček Wall-streetu, mladé generace a majitel několika úspěšných amerických společností Elon Musk má „super špatný pocit“ z ekonomiky. V interním emailu adresovaném vedení společnosti se rozhodl zrušit home-office, ukončit nábory nových zaměstnanců po celém světě a taky propustit deset procent stávajícího personálu. Načasování celé situace je velmi prekérní. Od okamžiku, kdy se Musk rozhodl převzít Twitter, klesly akcie Tesly o 22 %. A vzhledem k proticovidovým uzávěrám v Šanghaji, kde má Tesla továrnu, není se jeho pesimismu, co divit. Po zveřejnění informací akcie odepsaly dalších zhruba šest procent.

Páteční odpoledne patřilo dalším datům z amerického trhu práce a poukázalo na sílu americké ekonomiky. Míra nezaměstnanosti se už druhý měsíc drží na hodnotě 3,6 procenta, za měsíc květen bylo celkem vytvořeno 390 tisíc nových pracovních míst. Americká ekonomika se tím více přiblížila plné zaměstnanosti, což Fedu uvolňuje ruce v dalším utahování měnové politiky.

Páteční den na trzích patřil k těm klidnějším, koruna nás příliš nepřekvapila. Proti euru se obchodovala mezi 24,71 až 24,64 EURCZK, proti americkému dolaru se pak nacházela v pásmu 23,06 až 22,93 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova bude zveřejněna obchodní bilance a průmyslová výroba za duben.

 Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny k nám dnes žádná data nedorazí, Německo zveřejní registrace nových vozů za květen.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku nás dnes nic nečeká.