zpět

Makrodata pod sněhem

4.12.2023

Česká ekonomika v roli "nemocného muže Evropy". Odražení ode dna se zatím nekoná. Šéf amerického Fedu Jerome Powell řečnil v Atlantě.

První prosincový den do Česka přinesl pořádnou sněhovou nadílku i nálož domácích makrodat. Český statistický úřad v pátek zveřejnil zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky za třetí čtvrtletí letošního roku. Naměřené výsledky jsou ještě o poznání horší, než jsme původně doufali. Tuzemské hospodářství se propadlo meziročně o 0,7 procenta, mezikvartálně pak o 0,5 procenta. Konečná červená čísla tak překonala očekávání analytiků i prognózu ČNB. Jedním z hlavních důvodů je dlouhodobě slabá domácí poptávka, kdy domácnosti šetří a odkládají své nákupy. Důkazem tohoto jevu je už sedmnáct měsíců trvající pokles maloobchodních tržeb. Vývoj našeho hospodářství se doposud nevrátil na předcovidovou úroveň a německý deník Die Welt českou ekonomiku před pár dny označil za „nemocného muže Evropy“. V podobném duchu se nesly i výsledky indexu nákupních manažerů z oblasti výroby. Naměřený listopadový výsledek zaznamenal jen kosmetické zlepšení z 42 na 43,2 bodu, tuzemské výrobě se tak stále nedaří prolomit magickou padesátibodovou hranici. Česká koruna se po sérii nepříliš vydařených makrodat držela na slabších úrovních a většinu dne slábla jak proti euru, tak proti americkému dolaru. Euro se prodávalo za 24,25 až 24,38 EURCZK.

I za velkou louží se čekalo na výsledky z průmyslu. Celkový index ISM v listopadu stagnoval a skončil na stejné hodnotě jako v říjnu, tedy 46,7 bodu. Z hlediska dílčích indexů poklesla zaměstnanost, vzrostly indexy zaplacených cen a zakázek. Pozornost většiny investorů se upínala k projevu šéfa amerického Fedu Jerome Powella, který vystoupil v Atlantě. Ve své řeči se nechal slyšet, že je zatím zbytečné hovořit o snižování sazeb. Centrální banka je dokonce připravena sazby ještě zvýšit, pokud si tu situace vyžádá. Americkému dolaru pomohl odpolední komentář šéfa Fedu, eurodolar oslabil až na 1,083 EURUSD.