zpět

Levně ven a draze dovnitř

1.9.2022

Česko loni obsadilo šesté místo ve vývozu elektřiny na světě. Proč tedy máme tak drahou elektřinu? ČNB je aktivní na devizovém trhu.

Pondělní makroekonomický kalendář zel prázdnotou a většina práce tak zůstala na bedrech České národní banky. Ta jako chytrá oblečená/neoblečená horákyně celý den posilovala českou korunu. Euro se celé pondělí pohybovalo ve velmi VELMI úzkém pásmu 24,58 až 24,595 EURCZK. Americký dolar se z ranních výšin 24,81 dostal díky intervencím až na 24,54 USDCZK. Této přetlačované mezi eurem a dolarem odpovídal i kurz nejsledovanějšího měnového páru eurodolaru, v pondělí se obchodoval za 0,991 až 1,002 EURUSD.

A máme tu další rekord tentokrát na komoditním trhu! Velkoobchodní cena elektřiny s dodáním v příštím roce v pondělí na německém trhu poprvé přesáhla 1 000 euro za megawatthodinu, dostala se až na neskutečných 1050 euro. Dobrou zprávou budiž, že klesá velkoobchodní cena plynu pro evropský trh. Zásobníky plynu v Německu se plní, vidina zimy v Evropě už není tak děsivá a plyn na burze dnes ztratil krásných 15 %. Plyn se během dne s cenou podíval i na 270 euro za MWh. Cílem německé vlády je mít zásobníky do října naplněné na 85 procent. Pro Vaši představu, takto naplněné zásobníky vydrží Německu při zastavení dodávek na 2,5 měsíce a pak mohou svůj slavný průmysl zavřít.

Čím dál častěji na nás z tisku vyskakují slova jako zastropování cen energií na celoevropské úrovni. Jen pro srovnání průměrná hrubá mzda v sousedním Německu je 113 tisíc korun, v České republice je to 40 tisíc hrubého. Přitom v Německu jsou levnější a kvalitnější potraviny, nižší náklady na bydlení a nižší daně na elektřinu. A teď jedna bizarnost: Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě a přitom ve světě patří k jejím největším vývozcům!! Česká republika je součástí jednotného trhu s energiemi. To ve výsledku znamená, že Němci a Francouzi se svými obřími platy si kupují naši za halíře vyrobenou elektřinu a my si pak tu samou elektřinu za evropské ceny se čtyřicetinásobnou přirážkou kupujeme zpět.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin