zpět

Když se daří, tak se daří

8.8.2022

Německé tovární objednávky překvapily. Commerzbank maluje čerta na zeď. Češi omezují poptávku a USA čeká další utahování šroubů.

Evropa se už nějaký ten den potýká s obtížemi. Největší evropská ekonomika si v pátek připsala pár plusových bodů, když spolkový statistický úřad oznámil, že se průmyslová výroba v Německu během června překvapivě zvýšila o 0,4 procenta. Započítáme-li květnový pokles o 0,3 %, německá výroba se tak zase vrací k růstu. Na starém kontinentu to pomalu začíná bublat. Analytici německé Commerzbank se obávají nejhoršího možného scénáře, kde hlavní roli hraje chybějící ruský plyn. Německo by si tak nechtěně mohlo zopakovat finanční krizi z let 2008/2009 a těžký sestup do recese. Naši západní sousedé jsou přitom na plynu z Ruska mnohem méně závislí než my.

Čeští spotřebitelé nadále pociťují obavy o svou budoucnost a omezují své nákupy. Maloobchodní tržby za červen sice meziměsíčně o 0,2 procenta vzrostly, meziroční pokles ale nadále pokračuje. Červnová čísla hlásí propad o šest procent. Český statistický úřad uvádí, že si pohoršily všechny typy prodejen s výjimkou lékáren a drogerií. Euro se v pátek obchodovalo za 24,48 – 24,63 EURCZK.

Americký trh práce i navzdory zvyšujícím se sazbám pořádně ožívá. Během července bylo vytvořeno 528 tisíc nových pracovních míst! To je víc než dvojnásobek očekávaného přírůstku. Míra nezaměstnanosti se v červenci snížila na 3,5 procenta oproti 3,6 procentům v červnu. Silná data z reálné ekonomiky v pátek pomohla posílit pozici americkému dolaru, ovšem akciové trhy na tuto zprávu reagovaly krátkodobým poklesem. Fed si tak na dalším zasedání může dovolit více jestřábí přístup. Proti české koruně posílil americký dolar během hodiny o dvacet haléřů na 24,21 USDCZK. Eurodolar se po zveřejnění dat z USA dostal z 1,025 na 1,014 EURUSD.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnešní domácí makroekonomický kalendář praská ve švech, čeká nás míra nezaměstnanosti za červenec, dále obchodní bilance a průmyslová výroba za červen. Z Maďarska dnes dorazí obchodní bilance za červen.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny nás dnes nic nečeká, a asi ani nepřekvapí.

Očekávané finanční události ve světě

Makroekonomický kalendář v USA zůstává pro dnešní den prázdný.