zpět

Kdy jindy zvýšit sazby než 22. června…

23.6.2023

Včera sazby zvýšily hned čtyři významnější centrální banky. Polský zlotý nadále posiluje. Dolar koriguje ztráty.

Koruně se obecně včera dařilo. Proti společné evropské měně v intradenním vyjádření posílila o 8 haléřů a den zakončila na hranici 23,66 EURCZK. Zisky si připsaly i zlotý s forintem, když především v případě polské měny jde o pokračování trendu posledních týdnů, když zlotý proti euru zpevnil na své nejsilnější hodnoty od srpna 2020. Dnes očekáváme setrvání koruny u hranice 23,70 EURCZK.

Včerejšek se nesl ve znamení zvyšování sazeb a míra utažení měnových podmínek byla daleko vyšší, než se očekávalo. Pro zvýšení úrokových sazeb se včera rozhodla švýcarská, norská, turecká a také britská centrální banka. Norská centrální banka zvýšila základní sazbu nejvýše od roku 2008, u britské se počítalo s menším zvýšením sazeb než rovnou o 50 bb. a korunu včerejším rozhodnutím centrálních bankéřů nasadila turecká centrální banka, která úplně „otočila“ a sazby zvýšila na nejvyšší hodnoty za poslední rok a půl. Pouze švýcarská centrální banka včera konala v souladu s očekáváním. Více v odkazech na články.

Dolaru se včera vcelku dařilo. Ráno byl sice chvilkově proti euru dosažením hranice 1,1000 EURUSD nejslabší ze posledních 6 týdnů, ale nakonec den zakončil na 1,0960 EURUSD. V noci na dnešek své zisky ještě rozšířil a zpevnil na 1,0920 EURUSD, pro korunu to ve srovnání se včerejším odpolednem znamená oslabení o 10 haléřů a kurz a 21,66 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE