zpět

Bank of England nečekaně zvedá sazby na 5 %

22.6.2023

Dnešní zasedání britské centrální banky (Bank of England) přineslo překvapení v podobě 50 bodového zvýšení základní bankovní sazby na úroveň 5 %, přičemž trhy počítaly se zvýšením pouze o 25 bazických bodů.

Hlasování měnového výboru dopadlo stejně jako v posledních případech poměrem 7:2 ve prospěch zvýšení bankovní sazby o 50 bazických bodů. Dva členové preferovali zachování úroků na hladině 4,5 %. Příchozí makrodata od posledního zasedání naznačovala přetrvávající napjatost na trhu práce a silné zakotvení inflačních tlaků spolu s odolnou dynamikou růstu mezd. Připomeňme si, že míra spotřebitelské inflace ve Spojeném království zůstala v květnu v meziročním vyjádření beze změny na hladině 8,7 %, ovšem jádrová inflace, očištěná o volatilní položky jako potraviny a energie, vzrostla v květnu na 7,1 %, což je nejvyšší úroveň od roku 1992 a výrazně nad očekávání trhu ve výši 6,8 %.

Analytici na finančních trzích v poslední době počítali s tím, že BoE bude po většinu příštího roku sazby snižovat, přičemž do konce příštího roku očekávali snížení sazeb na úroveň nižší než 4 %. Nicméně nové obavy o tom, že měnová politika centrálních bankéřů není dostatečně přísná, posunuly očekávanou trajektorii vývoje sazeb na úroveň 5,75 % již letos v prosinci, přičemž se již nepočítá s žádným snížením sazeb až do poloviny roku 2024. Britskou libru po zveřejnění provází zvýšená volatilita, vůči české koruně posiluje nad 27,55 GBPCZK.