zpět

Kdo šetří, má za tři

8.9.2022

Tuzemská spotřeba nadále klesá. Trhy vyčkávají na dnešní zasedání ECB. Britská libra k dolaru nejníže od roku 1985. GBPUSD za 1,1405.

Čísla místo slibů. Aspoň tak by se dal vzdáleně prezentovat pokles domácích maloobchodních tržeb za červenec o úctyhodných 7,2 procenta. Jedná se o nejvýraznější pokles od dubna 2020. Jde tak o třetí sešup v řadě. Ve snížené spotřebě se zrcadlí obavy spotřebitelů z vysoké inflace a neustále stoupajících cen energií. Šetříme na všem. Jedinou výjimkou jsou léky a zdravotnické pomůcky, za které Češi utrácí reálně více peněz. Holt nemoc a inflace si nevybírá.

Česká národní banka zveřejnila stav devizových rezerv ke konci srpna, který dosáhl 142,3 mld. EUR. Naše centrální banka se na devizovém trhu pěkně „otáčí“. Od května do července vydala na posílení koruny 20,5 mld. EUR, což představuje zhruba 13 % celkových devizových rezerv. A zatím to nevypadá, že by se ČNB chystala sundat nohu z plynu.

Během středy dorazila finální data o růstu HDP za celou eurozónu. Evropská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,8 procenta, meziročně pak o 4,1 procenta. Výsledná data koukají do minulosti a všichni víme, jaké výzvy nás v Evropě čekají. Euro se ve středu obchodovalo za 24,56 až 24,64 EURCZK. Všichni vyhlížíme dnešní zasedání ECB, kde je ve hře další zvýšení sazeb. Dolar nadále Evropě drtí „koule“. Eurodolar už není, co býval. Ve středu se pohyboval v pásmu 0,987 – 0,999 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE