zpět

Jak si ulehčit daňové přiznání k dani z nemovitostí s novou službou Finanční správy

27.12.2023

Pokud jste majitel nemovitosti, pravděpodobně znáte stres a námahu spojené s vyplňováním daňových přiznání. Co kdyby vám řekli, že existuje způsob, jak si tento proces zjednodušit a urychlit? Finanční správa spustila novou službu, která vám umožní podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí s předvyplněnými údaji. Stačí se přihlásit do portálu MOJE daně, zkontrolovat a potvrdit informace, které už správa má, a odeslat přiznání elektronicky. Tato služba je určena pro fyzické osoby, které podávají daňové přiznání za rok 2023, a postupně se bude rozšiřovat na další typy daní.

Jaké výhody má předvyplněné daňové přiznání?

Jaké informace jsou předvyplněné?

Tyto údaje jsou získávány přímo ze zdrojů, jako jsou katastr nemovitostí, zaměstnavatelé, banky, pojišťovny nebo sociální úřady.

Co je třeba udělat před odesláním?

Přestože je předvyplnění praktické, je důležité si uvědomit, že systém může mít omezené informace a nemusí zahrnovat všechny aspekty vašich financí či majetku. Proto je doporučeno před odesláním důkladně zkontrolovat předvyplněné údaje a v případě potřeby je doplnit či upravit. Pokud máte nějaké dotazy nebo potřebujete pomoc, můžete kontaktovat ePodporu na stránkách Finanční správy.

Kde se dozvědět více o této službě?

Pokud chcete vědět více o této nové službě Finanční správy, navštivte oficiální stránky Finanční správy, kde najdete další informace a pokyny. Ulehčete si daňovou sezónu a vyzkoušejte předvyplněné daňové přiznání k dani z nemovitostí.

Finanční správa ulehčuje daňové přiznání k daním z nemovitostí: Jak na to?

Nová služba od Finanční správy slibuje výrazné zjednodušení procesu vyplňování daňového přiznání k daním z nemovitostí. Spuštěna byla v pilotním provozu od 3. října 2023 a nabízí automatické předvyplnění důležitých údajů.

Principem je využití informací, které Finanční správa má již k dispozici z různých zdrojů, jako jsou katastr nemovitostí, zaměstnavatelé, banky nebo sociální úřady. Jednoduše se přihlásíte do portálu Finanční správy, vyberete možnost "Předvyplněné daňové přiznání" a zkontrolujete náhled vašeho přiznání. Pokud je vše v pořádku, jedním potvrzením odešlete přiznání elektronicky.

Tato inovativní služba je aktuálně určena pro fyzické osoby, které podávají daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2023. V budoucnosti se plánuje rozšířit na další skupiny poplatníků a typy daní, aby se vytvořila možnost jednoho-kliknutí pro podání daňového přiznání.

Je však důležité poznamenat, že i přes automatické předvyplnění je potřeba údaje důkladně zkontrolovat a případně doplnit. Systém může mít omezené informace a některé specifické detaily nemusí obsahovat.

V případě technických problémů nebo potřeby další asistence je k dispozici ePodpora prostřednictvím stránek Finanční správy. Pro více informací o této nové službě se můžete podívat na oficiální stránky Finanční správy.

Takové inovace mohou výrazně usnadnit daňové procesy pro majitele nemovitostí a přispět k efektivnějšímu a transparentnějšímu zpracování daňových povinností.