zpět

Jak dát výpověď bez stresu a s maximálním efektem

10.4.2024

Nabídka nového zaměstnání, která láká finančně i profesně, je jako oslnivý maják ve tmě, zatímco vaše současná pracovní situace může být jako stísněný a pošmourný kout. Možná jste se rozhodli, že je čas na změnu, a podání výpovědi je tím prvním krokem k novému začátku. Nicméně, proces výpovědi může být komplikovaný a stresující, pokud se na něj nepřipravíte.

Předtím, než podáte výpověď, je klíčové pečlivě prostudovat svou pracovní smlouvu. Zjistěte, jaká je vaše výpovědní doba, ať už je to standardní dvouměsíční lhůta nebo delší období stanovené ve smlouvě. Mějte na paměti, že výpovědní doba začíná běžet první den následujícího kalendářního měsíce po doručení vaší výpovědi. Například, pokud podáte výpověď k 30. červnu, pracovní poměr skončí nejpozději ke konci srpna, pokud máte dvouměsíční výpovědní lhůtu. Avšak pokud podáte výpověď až 1. července, pracovní poměr bude trvat až do konce září.

Pokud máte zajímavou nabídku práce, která vyžaduje okamžité nasazení, můžete se pokusit domluvit se svým současným zaměstnavatelem na zkrácení výpovědní doby. Tato dohoda by měla být písemná a pečlivě promyšlená, aby nedošlo k nedorozuměním.

Nedodržení výpovědní doby znamená nesplnění vašich pracovních povinností a může mít vážné následky. Zaměstnavatel má právo požadovat náhradu za škody, které mu vznikly v důsledku vaší nedodržené výpovědní doby. Například, pokud jste prodavač a opustíte práci bez dodržení výpovědní lhůty, váš zaměstnavatel může utrpět ztrátu zisku z uzavření obchodu, což může představovat významnou finanční částku. Je tedy důležité zvážit, zda je nová práce natolik atraktivní, že stojí za riziko nahrazení finančních škod, které by mohly vzniknout v důsledku nedodržení výpovědní doby.

Nechte si dostatečný čas na to, abyste mohli svou výpověď případně ještě změnit nebo přehodnotit. Podání výpovědi na poslední den v měsíci může zkomplikovat situaci, pokud se objeví neočekávané okolnosti.

Je vhodné podat výpověď osobně a nechat si ji potvrdit od svého nadřízeného. Pokud to není možné, můžete výpověď doručit na podatelnu nebo přes poštu, ale vždy s patřičnými doklady o doručení.

Vaše výpověď by měla být formální, obsahovat veškeré potřebné informace a být v souladu se zákonem. Pečlivě si ji připravte tak, aby nedošlo k neplatnosti v důsledku nedostatečného obsahu nebo formy.

Tipy pro hladké ukončení pracovního poměru

Informujte svého nadřízeného. I když výpověď doručíte písemně, je vhodné informovat o ní svého nadřízeného i osobně.

Předávejte práci zodpovědně. Věnujte čas předání své práce kolegovi a ujistěte se, že mu předáte všechny potřebné informace.

Udržujte si dobré vztahy. I když odcházíte, snažte se udržovat si dobré vztahy se zaměstnavatelem a kolegy.

Podání výpovědi může být náročné, ale s výše uvedenými tipy to zvládnete s lehkostí a jistotou. Pamatujte, že změna zaměstnání je důležitým krokem kariéry a je důležité ji provést správně a profesionálně.

Zajímavosti: