zpět

Inflace láme další rekordy

10.1.2022

Inflace v Polsku a v eurozóně na svých dvacetiletých maximech. Zvyšují se hlavně ceny energií a potravin. Koruna dál sílí.

První pracovní týden roku 2022 se nesl v ospalém duchu. Ve firmách probíhají inventury. Školáci se po vánočních prázdninách vrací do školních lavic a stejně jako pracující přivykají rutině všedních dní. Závěr pracovního týdne nám přinesl spoustu důležitých dat a padlo i pár dvacetiletých rekordů. Inflace v eurozóně se za prosinec dostala na pět procent. Jedná se pouze o rychlý odhad zveřejněný evropským statistickým úřadem. Data zahrnující všechny země Evropské unie můžeme očekávat v polovině měsíce. Nutno podotknout, že „kurz“ Evropské centrální banky je stále nastaven na dvě procenta. ECB vnímá celou aféru kolem inflace za dočasnou a v tomto roce očekává její návrat ke stanovému cíli.

Dalším skokanem v kategorii inflace se v pátek stalo Polsko. Růst cen tam během prosince zrychlil na 8,6 procenta, tím překonal odhady analytiků a dostal se na svá více než dvacetiletá maxima. Inflace v Polsku je zatím nejvyšší ze všech zemí Visegrádské čtyřky. Polská centrální banka spolu s českou jako jedny z prvních začaly reagovat na vyšší inflaci zvyšováním úrokových sazeb. Základní úroková sazba v Polsku je dnes 2,25 procenta. Do budoucna se počítá s jejím růstem ke čtyřem procentům, kde nějakou dobu setrvá.

Ve středu nás čeká zveřejnění prosincové inflace z domova a z USA, v pátek k nám dorazí data z Maďarska a ze Slovenska. Slovensko je jedinou zemí V4, která je součástí eurozóny a řídí se měnovou politikou Evropské centrální banky.

Celý pátek se nesl ve znamení dalšího posilování koruny. Koruna se vůči euru obchodovala za 24,42 až 24,52. Proti americkému dolaru bylo pásmo širší, americký dolar se pohyboval mezi 21,49 až 21,71. Pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 24,40 – 24,50 EURCZK a 21,55 – 21,65 USDCZK.