zpět

Husákovi žebráci

20.2.2023

Nastává konec důchodů v Čechách? Nižší valorizace ušetří státní kase 20 mld. korun. Německé výrobní ceny jsou nejnižší od září 2021.

V poslední době na mě v médiích čím dál častěji vyskakuje chystaná, všemi mastmi mazaná, důchodová reforma. Na svět se má vyklubat až příští měsíc, přesto ji už všichni hojně řeší. Nebudeme si nic nalhávat, český důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný! Současní padesátníci se ještě nemusejí obávat, horší už to budou mít silné ročníky husákových dětí. Zdraví zkušení čtyřicátníci patří do skupiny s nejvyšší hrubou mzdou a jsou tak největšími přispěvateli do státní kasy. Otázkou zůstává, kdo pak za těch dvacet let bude přispívat na nás? Co by mohlo trochu zamíchat kartami je víc než milion cizinců, kteří u nás za poslední rok našli nový domov. Ale tito prozatím náš sociální systém spíše vyčerpávají. Čeští důchodci byli loni vystavení vyšší inflaci než zbytek domácí populace. Ta jejich činila v průměru 15,6 procenta, zbytek to měl jen za 15,1. Důchody prošly během loňského roku hned trojí valorizací a průměrně si důchodci polepšili o 17,1 procent. Podařilo se jim tak skoro porazit inflaci! Letošní utahování opasků se ale dotkne i jich. Každý penzista dostane na hlavu 400 korun a procentní navýšení o 2,3 procenta namísto původně zamýšlených 11,5 procent. Státní kasička tak ušetří téměř 20 miliard korun.

Páteční den nám mnoho podnětů na devizové trhy nepřinesl. Z Německa dopoledne dorazily ceny průmyslových výrobců za leden, odpoledne pak z USA ceny vývozů a dovozů. Německé výrobní ceny v lednu zpomalily svůj růst na 17,8 procenta z prosincových 21,6 procent. Jsou na nejnižší úrovni od září 2021. Nejvíce k růstu cen přispěly energie 32,9 % a zvýšení nákladů u meziproduktů 10 % jako je dřevo, základní chemikálie, hnojiva a dusík. Euro se obchodovalo za 23,65 až 23,74 EURCZK.

Tvrdá měna v pátek zažila spanilou jízdu! Americký dolar celý den shromažďoval zisky, aby je pak po výrocích jedné ze členek amerického Fedu Michelle W. Bowman na devizových trzích zase nechal. Podle ní je třeba nadále pokračovat ve zvyšování sazeb, ona sama hlasuje pro zvýšení o 25 bodů. Poslední prezentovaná čísla jsou velmi nejednoznačná a inflace zatím nedosahuje kýžených hodnot. Po výše zmíněném projevu se eurodolar přiklonil k modrým bankovkám a jeho hodnota se posunula téměř na 1,07 EURUSD. Proti koruně pak americký dolar oslabil z 22,35 na 22,15 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE