zpět

Hrdliččin zval ku zprávě hlas

6.5.2024

Data z amerického trhu práce zklamala. V dubnu vzrostla nezaměstnanost a snížila se dynamika růstu mezd. Blíží se první snížení sazeb?

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj byl lásky čas. Pak nastal druhý máj a ČNB zasedla zas- snížila sazby a koruna posílila jako ďas, než přišel třetího máje čas. Událostmi nabitý týden uzavírala v pátek dopoledne březnová nezaměstnanost v Evropě a odpoledne pak data z amerického trhu práce. Podle posledních údajů zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostatem v březnu poklesla celková míra nezaměstnanosti v Evropské unii z únorových 6,1 na rovných 6 procent. Nejnižší nezaměstnanost byla vykázána u nás a v Polsku, shodně 2,9 procenta. Nejvyšší hodnota byla naměřena ve Španělsku, následována Řeckem. Eurostat sice využívá jinou metodiku pro své výpočty, než Úřad práce v ČR, ale i tak patří Česko se svou dlouhodobě nízkou nezaměstnaností k premiantům Evropy. Koruna se proti euru pohybovala většinu dne nad 25 EURCZK, proti dolaru odpoledne posílila až na 23,12 USDCZK.

Odpolední série dat z amerického pracovního trhu přinesla jedno velké překvapení – z p o m a l e n í! Ekonomika USA v předešlých čtyřech měsících bořila mýty a překonávala očekávání, teď náhle došlo ke zhoršení všech sledovaných ukazatelů. V dubnu bylo vytvořeno pouze 175 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, trhy přitom počítaly s dalšími 65 tisíci nových pracovních pozic navíc. Zvýšila se i registrovaná míra nezaměstnanosti z březnových 3,8 na 3,9 procenta, ta se nyní nachází na nejvyšší úrovni od ledna 2022. Posledním negativním příznakem je zpomalení růstu mezd pod tempo odhadované trhem. Jak důležité bude toto ochlazení pro další směřování Fedu? Euro většinu dne posilovalo proti americkému dolaru, po zveřejnění dat z USA tento trend pokračoval ještě citelněji. Eurodolar se obchodoval za 1,072 až 1,081 EURUSD.

Očekávané události