zpět

ECB našlapuje zlehka

19.4.2022

Po posledním zasedání ECB euro proti dolaru nejníže od května 2020. Zvyšování sazeb v nedohlednu. Eurodolar za 1,08. Trhy vyčkávají.

V poslední pracovní den uplynulého týdne zasedla k jednání Evropská centrální banka, která nás svým vyjádřením o výsledku zasedání vlastně nijak nepřekvapila. Navzdory zvyšující se inflaci, která v březnu v eurozóně dosáhla 7,5% a nadále láme rekordy, jsme se nestali svědky žádných velkých dramat. Úrokové sazby zůstaly beze změny a očekává se postupné utlumování nákupů aktiv v rámci programu APP a to do třetího kvartálu letošního roku. ECB připravuje snižování objemů tohoto stimulačního balíčku. V dubnu dosáhnou nákupy 40 mld. EUR, v květnu 30 mld. EUR a během června jen 20 mld. EUR. ECB si nemůže dovolit utahovat měnovou politiku příliš rychle kvůli rizikovým faktorům jako je slabá kondice jižního křída eurozóny a probíhající válečný konflikt na Ukrajině.

Čtvrteční odpoledne patřilo datům z USA. Došlo k mírnému navýšení žádostí o dávky v nezaměstnanosti na 185 tisíc oproti původním 167 tisícům. Ve stejném okamžiku k nám dorazily výsledky maloobchodních tržeb za březen, které zaostaly za očekáváním a meziměsíčně klesly o 0,5 procenta. Zveřejněná data měla na trhy marginální vliv. Větší pohyb byl zaznamenán po ukončení zasedání ECB, kdy se euro začalo proti americkému dolaru propadat až na hodnotu 1,08. Koruna se ve čtvrtek obchodovala proti euru v úzkém pásmu 24,38 – 24,46, proti americkému dolaru pak v širším pásmu 22,34 – 22,71.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova nás dnes nic nečeká, Polsko zveřejní jádrovou inflaci za březen.

Očekávané finanční události v Evropě

Kalendář z eurozóny zůstává pro dnešní den prázdný.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku k nám dorazí údaje o nově zahájených stavbách a vydaných stavebních povoleních za březen.