zpět

Dolar má zelenou

29.1.2024

Osobní výdaje Američanů rostou a ukazují na sílu spotřebitele v americké ekonomice. Na straně německých domácností nadále převládá pesimismus.

Zelená je tráva a je to také barva amerických dolarů. Ty jsou oficiální platidlem ve Spojených státech, ale můžeme se s nimi setkat i v jiných zemích jako Ekvádor, Panama či Zimbabwe. Zajímavé je, že všechny dolarové bankovky mají stejný barevný odstín – vyrábí se ze směsi bavlny a lnu v poměru 3:1 a když je vyperete, nic se jim nestane : ) I americká ekonomika mi v porovnání s tou evropskou v posledních letech přijde tak nějak odolnější. Americké hospodářství měřené HDP ve čtvrtém kvartálu vzrostlo o 3,3 % a výrazně tak překonalo očekávání trhu. Po nějakém zpomalování ekonomiky či dokonce recesi tak není ani vidu ani slechu. Navazující páteční makrodata jsou toho dalším důkazem. 

Osobní výdaje Američanů v prosinci meziměsíčně vzrostly o 0,7 % a překonaly tak odhady trhu. V případě příjmů došlo ke snížení dynamiky meziměsíčního tempa jejich růstu z listopadových 0,4 na 0,3 procenta. To poukazuje na sílu amerického spotřebitele a nijak nezvyšuje inflační tlaky v ekonomice. Dobře si vedl i jádrový Index PCE, což je Fedem preferovaný ukazatel vývoje cen v ekonomice očištěný o volatilní složky jako potraviny a energie. Ten v prosinci meziročně vzrostl o 2,9 procenta při očekávání růstu o 3 %. Zveřejněné údaje se tak pomalu ale jisté přibližují inflačnímu cíli. Eurodolaru dominovalo celý den euro, když se z ranních hodnot 1,081 posunulo až na 1,088 EURUSD.

Z evropského makroekonomického kalendáře stojí za zmínku pouze údaj o vývoji spotřebitelské důvěry u našich německých sousedů, kde zatím převládá pesimismus a únorový ukazatel klesl do ještě červenějších čísel. Euro se v pátek obchodovalo za 24,71 až 24,77 EURCZK.

Očekávané události