zpět

Devět statečných

28.11.2022

Ministerstvo vnitra vyřazovalo. Oficiální kandidáti o Pražský hrad. Opakující se historie. Německo se zatím zuby nehty brání recesi.

V neděli jsem mířila z Moravy do matičky Prahy. Jela jsem po dálnici. Cestou na mě mávali a zdravili mě z billboardů již bývalí prezidentští kandidáti. Ministerstvo vnitra v pátek rozhodlo a do dalšího boje o Hrad poslalo jen devět z původních jednadvaceti soutěžících. Vyhlášený matematik Karel Janeček se tentokrát TĚŽCE přepočítal. Ani 40 milionů korun vydaných na jeho předvolební kampaň mu nestačilo ke kvalifikaci. Pro fanoušky vyřazených týmů tak stále zbývá dostatek času, aby si našli nového favorita. Přímá volba prezidenta se uskuteční 13. a 14. ledna 2023.

Znáte Billa Ackmana? Je to investor a miliardář, který se do historie zapsal před deseti lety svým neúspěšným veřejným tažením proti společnosti Herbalife. Veřejně tehdy ohlásil otevření velké short pozice s cílem poslat akcie výše zmíněné společnosti k šípku. Spekulace na pokles je totiž značně riziková záležitost. Pokud akcie stále rostou, spekulant je nucen neustále navyšovat zálohu a jeho plovoucí ztráta roste společně s cenou akcie. Vezmu to ve zkratce. Svou pozici uzavřel v roce 2018 se ztrátou kolem miliardy dolarů a společnost Herbalife funguje vesele dál. Proč to všechno zmiňuju? Ten samý investor se rozhodl v pátek začít opět veřejně tweetovat proti hongkongskému dolaru. Tato měna je volně navázána na americký dolar a místní monetární autorita ho udržuje ve velmi úzkém pásmu 7,75 až 7,85 USDHKD už od roku 2005. Bill Ackman je zjevně nepoučitelný…

Více k očekávaným událostem ZDE