zpět

Britská poLÍZanice

21.10.2022

Anglická premiérka Liz Truss nezvládla tlak a rezignovala. Britská libra posiluje stejně jako vládní dluhopisy. Výroba v Evropě na vymření.

Pár dní zpátky se na internetu začaly objevovat první sázky, zda vydrží déle čerstvá hlávka ledového salátu nebo anglická premiérka Liz Truss u kormidla? Po dnešku můžeme s klidem říct, že zelenina má zelenou. Zelený košťál vydrží zhruba sedm až deset dnů, životnost britské premiérky byla kratší. Ve své funkci strávila pouhých šest týdnů a své kralování dnes ukončila rezignací! Pouhým představením svých rozsáhlých daňových škrtů přivedla britskou libru téměř na buben. Finanční trhy šílely a libra se vůči dolaru propadla na nejnižší hodnotu za několik desítek let. Přidejme k tomu vysokou inflaci, drahé energie a problém s přepákovanými britskými důchodovými fondy byl na světě. Bank of England pak rychlými intervencemi hasila největší požár a dostala se do nezáviděníhodné pozice, kdy místo krocení inflace, házela peníze do oběhu a přiživovala inflaci. Liz Truss se zapíše do historie coby premiérka Spojeného království s nejkratší dobou své vlády.

Další důležitou zprávou je nárůst výrobních cen ekonomického obra, našeho souseda a největšího adresáta českého exportu – Německa. Zvýšení výrobních cen meziročně za září o 45,8 procenta zůstalo na stejné úrovni jako v srpnu a je z největší části dáno neporovnatelně dražšími energiemi. Meziměsíční růst ale díky poklesu cen komodit zpomalil. Významné německé firmy včetně Volkswagen/Škoda uvažují o přestěhování výroby do jiných zemí, kde mají vyřešené uhlovodíky a přiměřené ceny. Dle vyjádření jednoho z předních německých průmyslníků platí v USA za plyn 10 % ceny oproti Evropě a přestěhování výroby se jim bohatě vyplatí. Otázka je, jestli si můžeme dovolit přestěhovat Mladou Boleslav do Ameriky celou? Koruna se vůči euru pohybovala v pásmu 24,51 až 24,56 EURCZK.

Čtvrteční odpoledne patřilo pravidelné dávce dat z amerického trhu práce. Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesl na 214 tisíc oproti revidovaným 226 tisícům z předminulého týdne. Trhy počítaly s jejich růstem na 232 tisíc nových žádostí. Menší počet žadatelů nadále poukazuje na napjatost amerického trhu práce. Lehce se zlepšující čísla měřící podnikatelskou náladu podle filadelfského Fedu dosáhla během října na hodnotu -8,7 bodu, odborníci však těmto číslům velkou váhu nepřikládají. Americký dolar začal po zveřejnění dat ztrácet, k euru se dostal nejblíže na 0,985 EURUSD. Proti české koruně se dolar obchodoval za 24,91 až 25,17 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE