zpět

Bez důvěry ani ránu!

2.10.2023

Důvěra v českou ekonomiku se propadá u spotřebitelů i firem. Tuzemské hospodářství stagnuje. Inflace v Evropě na ústupu.

O důvěře se říká, že se obtížně získává a lehce ztrácí. V pátek dorazila data o důvěře v českou ekonomiku. Tento celkem nenápadný ukazatel si během září pohoršil jak na straně domácností, tak u firem. Celkový index se za poslední měsíc propadl na nejhorší úroveň od března 2021. Důvěru spotřebitelů srážejí dolů obavy z ekonomické situace i nárůst cenových očekávání tolik typický pro začátek dalšího roku. Češi se bojí a proto šetří. Dobrá zpráva je, že se jim to daří! Míra úspor českých domácností v druhém kvartálu vzrostla na 18,8 procenta, to je zvýšení o 1,8 procenta oproti předchozímu čtvrtletí a dokonce o 2,9 procenta víc, než před rokem. Špatná zpráva je, že přílišné šetření brzdí naše hospodářství. Český statistický úřad v pátek zveřejnil zpřesněné údaje o HDP za druhý kvartál. 

Konečná čísla nepříjemně překvapila! V mezikvartálním srovnání česká ekonomika stagnovala, meziročně pak poklesla o 0,6 procenta. Původní odhady z konce srpna byly více optimistické a hovořily o mezičtvrtletním růstu našeho hospodářství o 0,1 procenta. Spotřeba českých domácností pokulhává, stejně jako zahraniční poptávka. Do toho tu máme zhoršující se situaci na straně podnikatelů a to především v průmyslu, maloobchodě a službách. Zarážející je ovšem ziskovost nefinančních podniků a firem, kde míra zisku dosáhla 49 procent a je nejvyšší od poloviny roku 2016! Je vidět, že některým firmám se stále daří své vysoké marže maskovat za vysokou inflací…

Na globální trhy pak více působil zveřejněný výsledek zářijové inflace v eurozóně! Té se podařilo překonat očekávání trhu a poklesnout na neuvěřitelných 4,3 procenta! To jsou nejlepší čísla od října 2021. Nejvíce se do růstu cen propsaly potraviny, alkohol a tabák, energiím se naopak daří brzdit cenový růst. Nejvyšší inflace je na Slovensku (8,9 %), naopak nejnižší ji mají v Nizozemí (-0,3 %). Brzdit se daří i její jádrové složce, která během září poklesla z 5,3 na 4,5 procenta. Euro se tak dopoledne vezlo na pozitivní vlně a posilovalo proti americkému dolaru. Euro bylo možné zakoupit na devizových trzích za 24,30 až 24,44 EURCZK.

Z druhé strany Atlantiku dorazily neméně důležité statistiky osobních příjmů a výdajů Američanů, spotřebitelská důvěra měřená michiganskou univerzitou a cenový index PCE, který je ze strany Fedu preferovaným ukazatelem pro měření inflace. Většina ukazatelů naplnila očekávání a skončila plus/mínus s drobnou odchylkou. Pozitivně lze vnímat pokles inflačních očekávání v krátkodobém i střednědobém horizontu! Jediným mráčkem na jinak blankytně modré americké obloze tak zůstává strach z možného rozpuštění americké vlády, která se ne a ne dohodnout na návrhu ročního rozpočtu. Eurodolar se obchodoval za 1,055 až 1,061 EURUSD.