zpět

Ať žije král!

12.9.2022

Anglie vítá nového krále. Karel III. je historicky nejstarším nově jmenovaným panovníkem. Zasedání Euroskupiny v Praze.

Páteční atmosféra byla plná melancholie, kterou vyvolal skon anglické královny Alžběty II. Na trůnu seděla úctyhodných 70 let. Za dobu svého panování od roku 1952 jmenovala do funkce 15 premiérů a premiérek, kteří se vystřídali v Downing Street, zažila sedm papežů ve Vatikánu, 13 amerických prezidentů a světe div se, šest různých představitelů Jamese Bonda. Ještě před svou smrtí si stihla potřást pravicí s novou britskou premiérkou Liz Truss, která tak za dva dny po svém jmenování oznamovala národu smrt královny. Britská libra zažívá těžké časy. Za posledních 6 měsíců poklesla její hodnota téměř o tři koruny. Začátkem března bylo možné britskou libru koupit za 31,11 GBPCZK, v pátek se její hodnota pohybovala mezi 28,15 až 28,35 GBPCZK. V návaznosti na skon královny Bank of England odložila další rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb o jeden týden na 22. září 2022. Velká Británie jako jiné země bojuje s vysokou inflací, růst cenové hladiny v červenci zrychlil na 10,1 % meziročně a je nejvyšší od roku 1981.

Páteční makroekonomický kalendář doma i ve světe byl téměř prázdný. V Praze proběhlo zasedání ministrů financí eurozóny, kterého se zúčastnila i prezidentka ECB Christine Lagarde. Tématem konference byla jako již tradičně v poslední době vysoká inflace, která se v zemích Evropské unie pohybuje mezi šesti až dvaceti procenty. Cílem je snížit ji ve střednědobém horizontu na dvě procenta.

Trhy v pátek těžily ze čtvrtečního zasedání ECB a zvýšení úrokové sazby o 75 bodů. Díky tomu se nejsledovanější měnový pár eurodolar podíval nad jedničku a celý pátek si toto nově nabyté vítězství užíval. Eurodolar se v pátek pohyboval mezi 1,003 až 1,011 EURUSD. Euro se v pátek obchodovalo za 24,50 až 24,57 EURCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE