zpět

Američanům docházejí úspory

30.10.2023

Americký trh tradičně živí velká vnitřní spotřeba. Jejich výdaje rostou dlouhodobě rychleji než příjmy. A dochází jim šťáva!

Makrodata většího významu dorazila v pátek pouze z USA. Podle statistiky to vypadá, že s každým dalším měsícem se ještě více rozevírají nůžky mezi klesajícími příjmy a rostoucími výdaji. Američanům se během pandemie Covidu podařilo ušetřit úctyhodných 2,1 bilionu dolarů. Spořilo obyvatelstvo s vyššími i nižšími příjmy. Podle posledních průzkumů to ale vypadá, že většina úspor vezme za své už s koncem tohoto roku. Místní ekonomika ve třetím kvartálu vyrostla téměř o 5 procent a hlavní podíl na tom má spotřebitel, který je tradičním tahounem amerického HDP. Čím odolnější je spotřebitelská poptávka, tím odolnější je i inflace, obzvláště pak její jádrová složka. Cenový index PCE naplnil meziměsíční i meziroční odhady a na trhy nijak nezapůsobil. Spotřebitelský sentiment měřený michiganskou univerzitou za říjen si lehce polepšil, když místo na 63 skončil na 63,8 bodech. Uvidíme, jak dopadnou čísla za čtvrté čtvrtletí. Dobrou zprávou je, že měsíc trvající stávky třech velkých amerických automobilek jsou u konce a zaměstnanci se už se pomalu vracejí ke strojům. Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,053 až 1,059 EURUSD, dolar bylo možné na devizovém trhu zakoupit za 23,23 až 23,41 USDCZK.

Klíčovou makrozprávou z Evropy byla informace o španělském HDP za třetí kvartál. Zde sice došlo ke zpomalení ve srovnání s předchozím kvartálem, výsledné hodnoty ale dopadly lépe než původní očekávání analytiků. Euro se prodávalo za 24,61 až 24,67 EURCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE